IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
11:17 | 31 юли 2019
Обновен: 14:52 | 23 април 2024

Заради чумата: Българинът мина на пилешко и риба

Според специалисти свинското може да поскъпне до 50%

По материала работи: Пламен Янков
Заради чумата: Българинът мина на пилешко и риба

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

 

Заради африканската чума се оказа, че все повече хора предпочитат пилешкото месо и рибата пред свинското. Русенски магазин например се отказа да продава месо от един от най-големите свинекомплекси в района, в който е обявено бедствено положение заради болестта. В София пък спада на употребата на свинско месо е съвсем малък.

 

Според Асоциацията за защита на потребетилите свинското месо може да поскъпне до 50%.

 

Цената на свинското месо по магазините в Русе ще се повиши от утре, обявиха пред камерата на Bulgaria ОN AIR представители на търговски обекти, цитирани от dnes.bg. Причина е, че 3 от индустриалните ферми в региона бяха засегнати от африканска чума и сега доставките на месо идват от други краища на страната. Kлентите също все по-рядко посягали към свинсокто. В София повишение на цената все още няма.

 

Притесненията на хората от бранша обаче са, че ако заразата се разпространи и в други свинекомплекси в страната, ще се стигне до крайната мярка да се внася месо от чужбина. А това това ще доведе до скок в цената.

Коментари

Новини Варна