IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
18:55 | 11 август 2019
Обновен: 04:19 | 11 април 2024

Късият сезон и кадрите са проблемите на туризма ни

Специалисти: Да се въведе мост между образование и бизнес

По материала работи: Юлиян Атанасов
Късият сезон и кадрите са проблемите на туризма ни

И тази година българският туризъм страда от липса на кадри. Има недостиг на бармани, сервитьори, камериери. Това коментира пред Bulgaria ON AIR мениджърът на сайта Rabota.bg Росица Радоева."Няма кой да обслужва туристите, а много хора бягат да работят в чужбина", посочи тя. "Кадрите, които се наемат, са основно млади. Немалка част обаче са на възраст над 40 години. Именно те, според проучване на сайта Rabota.bg, заминават да работят основно по гръцкото море и това са около 70% от запитаните.

 

Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма е на мнение, че в България е имало и сега има хотели с добри екипи, които са квалифицирани. "При нас проблемът е с по-краткия сезон, с пик около края на юли и август", посочи той."Започваме лежерно от юни, няма как август да плати заплатите за цялата година", подчерта той. Росица Радоева е категорична, че трябва да се въведе мост между образование и бизнес за добра преценка колко и какви кадри точно ще са нужни.

https://www.investor.bg

 

Четете още: Искаме Туркменистан за партньор в строителството, енергетиката, туризма

Коментари

Новини Варна