IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
08:40 | 13 август 2019
Обновен: 21:01 | 26 март 2024

Идея: Намаляват ваксините на бебетата, отпада пробата за манту

Въвежда се реимунизация срещу коклюш при деца на 12 години

По материала работи: Пламен Янков
Идея: Намаляват ваксините на бебетата, отпада пробата за манту

Здравното министерство ще променя имунизационните схеми. Пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три ще им се слага два пъти.


Пробата Манту, която се прави за установяване на наличието на туберкулозния бацил и реимунизацията на 11-годишна възраст, отпадат. Същевременно се въвежда реимунизация срещу коклюш при деца на 12-годишна възраст.


Това предвиждат промени в имунизационния календар, които са залегнали с проектонаредба на Министерството на здравеопазването. Тя е публикувана за обществено обсъждане.


От здравното министерство твърдят, че промените са свързани с необходимостта от осъвременяване на националната имунизационна политика в съответствие с препоръки на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми.


От министерството уверяват, че промените в наредбата няма да доведат до нужда от допълнителни финансови средства. Очаква се промяната на Имунизационния календар с въвеждането на реимунизация срещу коклюш на 12-годишна възраст да не окаже влияние върху бюджета на Министерството на здравеопазването, както и на бюджета на НЗОК.


Финансовите средства ще са за сметка на намаляването на приемите на основната имунизация с пневмококова конюгирана ваксина от три на два приема и отпадането на проба Манту и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна