IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
14:09 | 16 август 2019
Обновен: 12:47 | 28 март 2024

Намаляват броя на някои ваксинации при децата

Отпада и манту-то за 11-годишните

По материала работи: Пламен Янков
Намаляват броя на някои ваксинации при децата

Ограничаваме приемите на основна имунизация на пневмококова ваксина от три на два. Много европейски страни минаха по този път. Изследванията показват, че при двукратен прием се постига достатъчно ниво на защита, затова можем да избегнем третия прием на 6-месечна възраст“. Това обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод предложените за обществено обсъждане промени в имунизационния календар, цитиран от dnes.bg.


"Предлагаме отпадане на пробата манту на децата на 11-годишна възраст. Допълнителна имунизация предлагаме срещу коклюш на 12 години, тъй като в целия свят има процес на повишаване на възрастта на това заболяване. Оказва се, че е необходима допълнителна доза, за да сме сигурни, че хората са предпазени и в по-високите възрасти. От тази година се опитваме да въведем препоръчително ваксината за хората над 65-година срещу грип безплатно", допълни здравният инспектор.

 

Той подчерта, че има диалог с общопрактикуващите лекари по темата.

 

"Те имат известно несъгласие относно оповестяването, това, че сме посочили различни начини, които отнемат време. Важното е да бъдат поканени родителите, да могат да реагират", обясни експертът.

 

По думите на д-р Кунчев няма основание пациентът да заплаща допълнително за имунизация в специализиран кабинет, въпреки че тя по принцип е задължение на личния лекар.

 

Промените в имунизационния календар ще станат факт след отпечатването им в Държавен вестник и ще влязат в сила през 2020 година.

 

Д-р Кунчев поясни, че промените са в насока да поддържаме нашия календар на достатъчно високо ниво и той да е максимално близък и паралелен с календарите на страните от ЕС.

Коментари

Новини Варна