IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:42 | 25 август 2019
Обновен: 15:07 | 1 март 2024

България трябва да се стреми към ресор "информационни технологии" в новата ЕК

Много от проектите в ресора могат да бъдат използвани пилотно в страната ни, смята Любов Панайотова

По материала работи: Пламен Янков
България трябва да се стреми към ресор "информационни технологии" в новата ЕК

Разпределението на ресорите в новата Европейска комисия (ЕК) е сред важните решения на новия председател Урсула фон дер Лайен, а българският еврокомисар би трябвало да се цели в „Информационни и IT технологии“, а не в „Земеделие“. Това мнение изрази директорът на Фондация „Европейски институт“ Любов Панайотова в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.
 

„Ресор „Земеделие“ е много труден. Трябва да се продължат реформите в земеделската политика, което е много сложно и трудно, като имаме полюсите на северните страни, а от другата страна са Франция и Румъния. Тук трябват много активни действия на конфронтация с една много голяма държава-членка, каквато е Франция.
 

Ако вземем ресор „Информационни и IT технологии“, ще имаме допир до най-новото. Много от проектите могат да минат през България или да бъдат използвани пилотно тук. Това е много по-добре, отколкото да правим реформа в земеделския сектор“.


По отношение срещите на британския премиер Борис Джонсън с френския държавен глава Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел Панайотова изтъкна някои любопитни факти, а най-интересният сред тях е, че Джонсън демонстрира поведение на човек, който изпитва все по-големи трудности в осъществяването на „силовото излизане на Великобритания от Европейския съюз“.


„Исторически никой не е напускал ЕС без сделка. През 1982 г. Гренландия подписва ясно споразумение, когато решава да запази автономията си от Съюза, въпреки че Дания продължава да е член“.


Какви са очакванията на Любов Панайотова за предстоящата среща на Г-7 може да научите от видеото.

Коментари

Новини Варна