IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
09:28 | 26 август 2019
Обновен: 11:18 | 21 април 2024

Нова система за наблюдение ще спира нелегалния риболов

Заработи най-модерният център за контрол на риболовните кораби в Черно море

По материала работи: Пламен Янков
Нова система за наблюдение ще спира нелегалния риболов

 

 

Вече имаме най-модерната по цялото Черноморие система за наблюдение на риболовните кораби, която ще направи още по-ефективен контрола върху нелегалния улов. Това заяви за в. „Черно море” Силвана Стоянова, началник на сектор „Център за наблюдение на риболовните кораби” към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). По нейните думи напълно е обновен центърът във Варна, а също и в Бургас, всички кораби са оборудвани с модерни бордови комплекти за обективен контрол на риболовната им дейност.

 

 

Силвана Стоянова

 
 

Припомняме, че Центърът, който е със седалище Варна, бе създаден през 2006 г.  Тогава изискванията бяха проследяващи устройства да има само на корабите с дължина над 15 метра. През 2012 г. обсегът на наблюдение се разшири, като бяха монтирани и риболовните съдове с дължина над 12 метра. Тогава с проследяващи устройства вече бяха оборудвани общо 40 кораба. Към днешна дата

 

обхватът на наблюдение още повече се разшири

и достигна общо 180 на брой по българското Черноморие. Защото във връзка с калкана бе въведено изискването, всеки плавателен съд, за да получи разрешение да участва в усвояването на квотния му улов, задължително трябва да бъде включен в нашата система за наблюдение, поясни Силвана Стоянова. А за времето от нейното създаване досега тя се амортизира и морално, и технически, което намали ефекта от прилагането й. Софтуерът много остаря и не можеше да се използват много от функциите, които вече бяха налице. Монтираните през 2006-а, а по- късно и през 2012 г. бордови проследяващи устройство също се амортизираха морално и физически. Метеорологичните условия - слънце, дъжд, морска вода, сняг, лед, бързо ги износват и много от тях вече не можеха да подават всички данни, едни - за координатите си, други - за скоростта, с която се движат. Във всяко проследяващо устройство имаше по нещо, което пречеше за нормалното подаване на една или друга информация. А в същото време от Центъра се изисква постоянно да дава различни справки на Института по рибни ресурси, на Института по океанология и други. Отделно – и за ИАРА, за Европейската комисия.

 

Справките не могат да бъдат пълни, след като все нещо липсва в тях. Оказа се, че не е достатъчно само да модернизираме Центъра с нови компютърни технологии на системата за наблюдение,  на мрежите за събиране, анализ, управление  на риска. Тя не може да действа ефективно, ако не сменим и бордовите комплекти на корабите. Иначе не само че контролът няма да бъде напълно ефективен, съобразно новите изисквания, но и самите рибари няма да могат да използват електронния дневник, който много ги улеснява, каза още Силвана Стоянова. По нейните думи рибарите и преди за тази цел си служеха с таблети, но те имаха връзка само с GSM оператор, който може да осигури нужното покритие само до две-три мили от брега, но не и когато корабът е навътре в морето. Докато сега новите таблети, които са част от бордовите комплекти, са направени специално за морски условия и след излизане от обхвата на GSМ оператора автоматично се включват в сателитна връзка.

 

До момента с новите бордови комплекти

сме оборудвали общо 87 риболовни кораба ( 33 под 15 метра дълги и 54 - над тази дължина) във връзка с улова на калкан, също и 4 патрулни катера на ИАРА, допълни началникът на Центъра. Отделно на катерите са сложили и камери  за наблюдение, което щяло да подобри сигурността им и възможността да извършват по-добър контрол. Камери имало в ляво и в дясно на борда на всеки катер, трета била насочена към вратата, ако инспекторите по време на проверката евентуално трябвало да подписват някакви документи с капитана на кораба.Тоест можело да се проследи цялата проверка, да се документира с видеозапис и така да отпаднат всякакви съмнения за злоупотреби със служебното положение. Наред с това 70 автомобила на ИАРА вече били оборудвани с GPS-и за тяхното проследяване, когато са в движение.

 

Що се отнася до електронните дневници

и досега всички кораби с дължина над 12 метра, докладваха чрез тях дневния си улов. Новото с въвеждането на модернизираната система за наблюдение е, че това вече ще става изцяло по електронен път, допълни началникът на Центъра. Така от една страна  се осигурявал много по- добър контрол върху уловите на риба, от друга - улеснявали се капитаните на корабите. Те не само че окончателно приключвали с бумащината, но и информацията за улова, която въвеждали в електронния дневник, вече щяла да бъда съвсем малко и да става много лесно и бързо. Всички точни данни, които трябва да присъстват в  електронния дневник сами, предварително сме ги въвели във всеки един: за лиценза на кораба, колко остава до неговото изтичане, името на фирмата, БУСТАТ, данните на капитана, видовете риба, които може да лови и т.н. Така че рибарят няма грижа всеки път да го прави. Той само натиска един зелен бутон, вписва колко килограма е уловил от дадения вид риба. И данните онлайн по напълно прозрачен начин идват в центъра, отиват и в Европейската комисия, в Комисията за контрол на рибарството. Така че значително се улеснява и повишава ефективността на контрола върху риболова в целия му процес, подчерта Силвана Стоянова. Отделно на всеки кораб има монтирано устройство (IS) към системата за автоматично разпознаване на ДП ”Пристанищна инфраструктура”, с който и ние сме свързани. Така можем да правим кръстосана проверка между сателитното устройства за проследяване и системата за автоматично разпознаване, поясни тя. Ако някой риболовец реши да скрие улова си и не го обяви в електронния си дневник, това ще се разкрие веднага с пристигането му в пристанището, където го чака инспекторът. Ако пък изобщо не включи проследяващото устройство, най-малкото гранична полиция ще го пита къде е излизал в морето. Да не говорим, че на трафик кулата във Варна се отчита кой кога е излязъл и кога се е прибрал. В системата на центъра няма следа от неговия кораб, няма и декларация за улова и лъсва цялото нарушение.

 

Новата система за наблюдение обхваща всички рибарски кораби, които извършват улов на калкан.

 

 

На въпроса за често коментирания начин за контрабанден улов на калкан,

като се прехвърля на чужд плавателен съд, което може да става и извън териториалните ни води, Силвана Стоянова категорично отрече това да е възможно с новата система за наблюдение. Защото най-малко чрез IS- устройството веднага могат да засекат, че има два кораба един до друг.

 

Що се отнася до мерките срещу нелегалния улов на калкан, на които и  ЕК много държи, те били заложени в цялата процедура на контрола. Два часа преди прибиране в пристанището капитанът на кораба по електронен път уведомява Центъра. Плюс това той вече трябва да е обявил, колко килограма е уловът му. По този начин предварително научаваме за предстоящото разтоварване, за да може навреме инспекторът да отиде на пристанището и да провери колко калкан е уловил. Ние виждаме цялата следа на кораба, когато се прибира, няма опция да бъде разтоварен, без да бъде инспектиран.

 

И още нещо важно, в Центъра е монтиран специален стенд

с пълното ново оборудване на кораба и на него всеки капитан може бързо да се научи как да работи с него. Дори по време на плаване, ако нещо не му е ясно по електронния дневник, дистанционно може да му окажем методическа помощ, допълни Силвана Стоянова.

 

С други думи, новата система дава гаранция, че повече няма да има пролуки, за каквото и да било нарушение при улова на калкан, категоричен е началникът на Центъра.

 

Тук е уместно да добавим това, че в броя си от 19 август т.г.  под заглавие „Експериментално предлагат две години без квотата за калкана“ в. „Черно море“  информира за предложението до Европейската комисия на Консултативния съвет за Черно море, което може да бъде приложено само ако се засили ефективността на контрол върху нелегалния улов на калкан. Така че една от предпоставките за това вече е налице.

 

СТЕФАН ДЕНКОВ

Коментари

Новини Варна