IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
11:38 | 11 септември 2019
Обновен: 14:46 | 23 април 2024

Във Варненско: С 200 повече са пожарите спрямо 2018

Повечето от тях се дължат на човешка небрежност

По материала работи: Пламен Янков
Във Варненско: С 200 повече са пожарите спрямо 2018

Комисар Тихомир Тотев.
 

2 801 пожара са възникнали във Варненска област от началото на годината. Те са с 200 повече в сравнение със същия период на 2018 г. Положителното е, че загиналите са с 1 по-малко. Това съобщи комисар Тихомир Тотев, началник на регионалната дирекция „ПБЗН“ във Варна. Поводът бе Седмицата на пожарната безопасност и честването на професионалния празник на пожарникаря и спасителя 11 септември.
 

Увеличението се дължи основно на пожари в сухи треви и отпадъци, уточни комисар Тотев. Засегнати големи горски площи за щастие няма. Горските пожари са само 4, като при тях няма унищожена дървесина.
 

Увеличен е броят на инцидентите, предизвикани от човешка небрежност при боравене с открит огън. Те са 125 срещу 84 през същия период на м.г. Досъдебни производства се водят срещу двама жители на областта, предизвикали пожари. Единият е от Вълчи дол, другият от Провадия. Причините за запалените от тях треви са в процес на разследване, добави комисар Тотев.
 

Той каза също, че на 19 септември предстои откриването на основно ремонтираната сграда на втора противопожарна служба в район Аспарухово. Ремонт предстои и на сградата на регионалната дирекция в центъра на Варна. Реконструкцията на покрива ще е със средства на общината, реновирането на интериора – с пари от централния бюджет. Сградата ни е строена през 1969 г. и единственият досега сериозен ремонт е правен през 1984 г., посочи комисар Тотев.
 

Той разкри, че предстои 15 негови служители да носят в продължение на няколко месеца нови пожарникарски униформи. След като тестовете приключат, хората ще бъдат анкетирани дали са доволни от тях. Новото облекло – униформено и защитно, ще бъде въведено, при събрани положителни мнения за него.


Ставри Стефанов
 

Снимки Пламен Гутинов


Четете още: В Аспарухово: Ще спасяват паднал „горящ“ самолет
 

През последните години почти всички противопожарни автомобили във Варна бяха подменени с нови.

 

Сградата на пожарната във Варна ще бъде ремонтирана съвсем скоро със средства от общината и държавата.

Коментари

Новини Варна