IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
08:28 | 13 септември 2019
Обновен: 02:08 | 23 март 2024

Първите станции за зареждане на коли с водород у нас - през 2020 г.

Очаква се да заработят 50 до 2030 година

По материала работи: Пламен Янков
Първите станции за зареждане на коли с водород у нас - през 2020 г.

До края на 2020 г. в България трябва да бъдат изградени първите станции за зареждане на автомобили с водород, а до 2030 г. броят им може да достигне до 50. Това е заложено в проект на специално наредба, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Проектонаредбата е разработена от експерти на МРРБ, съвместно с Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предаде Нова, цитирана от Dnes.bg.


Водородното гориво е сред алтернативите варианти с потенциал за дългосрочно заместване на нефта, обясняват от МРРБ. Редица европейски оценки показват, че все още не е създадена положителната икономическа ситуация за развитие на инфраструктура за алтернативни горива, в това число - за доставчици на инфраструктура за изграждане на станции за зареждане с водород.


В същото време ЕС се договори за обвързващи цели за дела на възобновяемата енергия в транспортните горива (10% до 2020 г.) и за намаляване на интензивността на емисиите на въглероден двуокис от автомобилните горива (с 6 на сто до 2020 г.). Обявеното в Бялата книга намаляване с 60% на емисиите на въглероден двуокис до 2050 г. изисква и значителен подем на използването на алтернативни горива.


Четете още: Въвеждат 8 нови пътни знака у нас

Коментари

Новини Варна