IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
14:52 | 5 септември 2019
Обновен: 05:17 | 14 април 2024

Близо 3000 първокласници тръгват на училище във Варна

В детските градини в първа възрастова група ще влязат 2 600 деца, родени през 2016г., като 350 от тях преминават от яслена в първа група в градините

По материала работи: Пламен Янков
Близо 3000 първокласници тръгват на училище във Варна

2898 първокласници тръгват на училище в общинските училища във Варна. Общо 32 320 ученици ще прекрачат училищния праг през учебната 2019-2020 година, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. 

 

В детските градини в първа възрастова група ще влязат 2 600 деца,  родени през 2016г., като 350 от тях преминават от яслена в първа група в градините. Общият брой на децата в общинските детски градини е над 10 000.

 

За началото на новата учебна година са приключили предвидените летни ремонтни дейности в сградите на 23 училища и 12 детски градини. По-големите от тях включват поставяне на хидроизолация на покривите на ОУ "Ангел Кънчев", СУХНИ "К. Преславски", ОУ "Цар Симеон І" и на покрива на топлата връзка към физкултурен салон на ОУ "Добри Войников". Нови котли са доставени и монтирани в СУ "Св. Климент Охридски" и ОУ „Черноризец Храбър“.  Ремонт на физкултурен салон и текущ ремонт на филиал за обучение на първи клас е направен в ОУ „Васил Друмев“. Подмяна на дограмата и врати, ремонт на занималня и санитарни помещения са извършени и в сградата на Средношколско общежитие. 

 

По Оперативна програма „Региони в растеж“ вече са приключили ремонтните дейности в VII  СУ „Найден Геров“, СУ „Пейо Кр. Яворов“, II Основно училище „Никола Вапцаров“, ОУ „Стефан Караджа“ и в 3-те детски градини: ДГ №1 „Светулка“ , ДГ №12 „Ян Бибиян“, ДГ №41 „Първи юни“ и обектите са въведени в експлоатация. До началото на новата учебна година предстои завършването на ремонтните дейности на Средно училище „Димчо Дебелянов“, Първо Основно училище „Свети Княз Борис I“ и ОУ „Константин Арабаджиев“. Към настоящия момент всички ремонти протичат в график и се очаква учениците от общинските  училища да започнат занятия в сградите на своите училища. Само Начално училище „Васил Левски“ се премества в сградата на най-близко разположеното Средно училище „Любен Каравелов“, поради предстоящо започване на ремонт по Оперативна програма „Региони в растеж“ на Варненска морска гимназия. По същата причина учениците от Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“ през учебна 2019-2020 година ще учат в сградата на ОУ „Стоян Михайловски“.

Коментари

Новини Варна