IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
14:34 | 18 септември 2019
Обновен: 08:22 | 17 март 2024

Работата по газопровода „Балкански поток“ започва от утре

Бойко Борисов: Тръбите вече са във Варна и Бургас

По материала работи: Слав Велев
Работата по газопровода „Балкански поток“ започва от утре

Снимка: Денис Мантуров и Бойко Борисов / GIS

 

Разширението на газовата инфраструктура ще бъде от границата ни с Турция до тази със Сърбия. Тръбите са руски, но не съм ги купувал аз, нито съм давал на колегите да се месят“, разясни Борисов. По думите му това си е работа на саудитската страна.

 

 „Както виждате, не си влошихме отношенията, защото няма за какво“, каза още премиерът в присъствието на руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, който е у нас за 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

 

Руската страна участва в проекта с промишлената си продукция, посочи Мантуров, който допълни, че името „Балкански поток“ се харесва на страната му.

 

Премиерът Бойко Борисов каза, че в момента отношенията ни с Русия са изключително прагматични, точни и коректни, и във взаимна изгода. Той посочи, че има силен интерес към проекта АЕЦ „Белене“ от различни страни, включително Русия, и той може да стане много добър проект.

 

„Разгледахме и въпроса за лицензите на оръжейната промишленост и сме възложили на Томислав Дончев и тяхна група да се срещнат и да намерим компромис, така че нашите оръжейни заводи да не загубят работа“, изтъкна Борисов.

 

Работата по газопровода „Балкански поток“ започва от утре. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена около 308 км линейна инфраструктура. Шефът на „Булгартрансгаз“ Любомир Кръстев уточни, че вече има сключени дългосрочни договори за резервиране на капацитети.

 

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че за огромната инвестиция са допринесли и личните му отношения с престолонаследника и с Кралство Саудитска Арабия. 90% от тръбите вече са у нас, финансирането е осигурено от страна на държавната компания на Саудитска Арабия, съобщи още той. Борисов се пошегува с арабските гости: „Ако видим много зор с цената на бензина, ще ви караме по малко и бензин да пускате от него“.

 

 

Коментари

Новини Варна