IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
13:10 | 14 октомври 2019
Обновен: 15:31 | 1 март 2024

Донорска ситуация във Варна: 53-годишен спаси четирима

Една от трансплантациите е извършена в чужбина

По материала работи: Борис Проданов
Донорска ситуация във Варна: 53-годишен спаси четирима

Четирима получиха втори живот в навечерието на Европейския ден на донорството, след като в УМБАЛ "Св. Марина - Варна" беше реализирана 13-тата за тази година донорска ситуация, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

 

Благодарение на решението на близките на изпаднал в мозъчна смърт 53-годишен мъж бяха дарени и трансплантирани органи на четирима души.

 

В Университетската болница "Лозенец" успешно са присадени бъбреци на 58-годишна жена и 50-годишен мъж. Нова възможност да живее получи и 56-годишен мъж, на когото в същото лечебно заведение беше трансплантиран черен дроб.

 

Поради липса на съвместимост с подходящ реципиент в България, сърцето е предложено по линия на Евротрансплант и е предоставено на нуждаещ се пациент от болница в Берлин.

 

Екипът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", който организира и координира донорската ситуация, изказва своите съболезнования и дълбока признателност към близките на донора. Изразяваме благодарност към работа на екипите от координатори и трансплантолози на УМБАЛ "Св. Марина - Варна" и УБ "Лозенец".

 

Още по темата: 49-годишна жена от Варна получи шанс за живот след донорска ситуация

Коментари

Новини Варна