IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
15:14 | 22 октомври 2019
Обновен: 18:16 | 17 април 2024

Експерти предлагат концертна зала и културен център на мястото на Дупката във Варна

Археологическите находки трябва да бъдат интегрирани в цялостния ансамбъл

По материала работи: Борис Проданов
Експерти предлагат концертна зала и културен център на мястото на Дупката във Варна

Експертно обсъждане на различни визии за съдбата на Дупката се проведе във Варна, след финала на онлайн анкетата, която бе проведена сред гражданите по инициатива на общината. В нея се включиха над 3000 души, а резултатът бе категоричен - варненци не искат търговски дом на мястото на Дупката, а многофункционално културно пространство, с експониране на археологията.

 

Експертното обсъждане е първо от поредица срещи, които предстоят, с цел да бъде изяснена точната функция на база допитването сред гражданите. Дискусията бе проведена в Дома на архитекта, организирана от екипа, реализирал анкетата в морската столица. В дебата се включиха представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България, арх. Чавдара Николова, доц. Станчо Веков, Димитър Трайчев от Фонд „Култура“ към Община Варна, арх. Георги Минчев, арх. Виктор Бузев – главен архитект на община Варна и др.

 

В дискусията се чуха идеи за акустична концертна зала, информационен културен център, aрхеологическите находки да бъдат интегрирани в цялостния ансамбъл, а не да бъдат изложени самоцелно. Бе разгледана и опцията да са част от археологически маршрут, свързващ близките археологически ценности. 

 

Организаторите от „Идея за Варна“ обясниха, че предстои да се проведат обществени и експертни обсъжания и със специалисти в други области, чиито мнения да формулират ясна функция за бъдещия проект.

 

Допитването, което приключи на 20-ти септември, бе проведено в две посоки. Първата включваше проучване на нагласите сред 134 експерти в областта на архитектурата, градоустройството, културата, туристическия бизнес. На втория етап бе създадена анкета сред 3124 граждани над 15 г., съставена на база обработените мнения на специалистите от първия етап. Общо предложенията на експертите за бъдещето на пространството са над 35, сред които обществено пространство, мултифункционален център, парк, бизнес център, амфитеатър, концертна зала, спортна зала, експониране на археологическите разкопки и други.

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (9.10.2019) - Какво е бъдещето на „Дупката“ в центъра?

Коментари

Новини Варна