IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:55 | 9 ноември 2019
Обновен: 14:36 | 23 април 2024

Борисов: Берлинската стена между България и Сърбия падна!

С тези думи премиерът откри автомагистралата до Ниш

По материала работи: Пламен Янков
Борисов: Берлинската стена между България и Сърбия падна!

Можем да кажем като германците, че от днес Берлинската стена между България и Сърбия падна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на магистралата Димитровград (Цариброд) – Ниш, на което присъства по покана на сръбския президент Александър Вучич.

 

Борисов пристигна в Сърбия с хеликопер, където участва в официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш. Дължината на трасето е 86,9 км като изграждането му започна през 2011 г.

 

Събитието бе излъчвано на живо във Facebook профила на премиера Борисов, отбеляза БНР, цитирано от dnes.bg. "От днес Сърбия има пристанищата Бургас и Варна, а оттук до Истанбул няма светофар", каза Борисов и допълни, че за България новия участък от магистралата също е важен, тъй като така ще може по-лесно да изнася своите стоки към Западна Европа. "Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия", заяви още министър-председателят.

 

С пускането на новия участък приключва процесът по изграждането на автомагистралния път от Белград до българската граница. "Честитя на гражданите новите почти 87 километра. Пристига и нашият български брат Бойко Борисов, а аз ще се обърна към него и на български", каза по-рано Вучич, цитиран от Танюг.


Началото на официалната церемония бе поставено с изказвания на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич. На събитието присъстваха също българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, сръбският вицепремиер и министър на строителството, инфраструктурата и транспорта Зорана Михайлович, членът на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, както и много представители на държавното и местно ръководство на Сърбия.

 

Докато преминаваше над автомагистрала "Европа" с хеликоптер на път за Сърбия, Борисов заяви: "Допреди един месец хората тук чакаха реколтата да се събере, а сега стотици работници работят в събота и на места новото трасе вече се асфалтира от валяците".

 

От въздуха премиерът Борисов разгледа напредъка по строящата се магистрала, която е част от Трансевропейския коридор 10, свързващ Лондон с Истанбул. Заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков двамата са огледали участъка Сливница - Драгоман и са посочили, че догодина "ще се реже лентата на това толкова важно трасе".

 

"Това е от бюджетът на българските данъкоплатци! И жп линията се изгражда на пълни обороти. Хората работят като пчелички", е изтъкнал премиерът Борисов. Той е отбелязал, че по част от трасето на магистрала "Европа" остават само по-лесните дейности. "Не е ли красота?! На места вече поставят маркировката, остава да сложат мантинели. По тези платна движението ще е със 120-130 км/ч, колкото и с хеликоптера. Правим така, че сърбите да имат пристанища във Варна и Бургас", акцентира премиерът Борисов във видеото.

Коментари

Новини Варна