IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
13:07 | 10 ноември 2019
Обновен: 08:31 | 24 април 2024

Варна отново протестира срещу новите социални услуги

8 града изразиха недоволството си срещу закони, влизащи в сила от 1 януари

По материала работи: Слав Велев
Варна отново протестира срещу новите социални услуги

И Варна се присъедини към националния протест срещу новия Закон за социални услуги. Стотици дойдоха в събота, 9 ноември пред катедралния храм с искане за неговата отмяна. Недоволните заявиха, че промените в Закона нарушават човешките права. Протестът е организиран от представители на сдружение "Родители обединени за децата". Да се отмени Законът за социалните услуги, както и промените в още 28 закона поискаха на протест пред катедралния храм "Успение на света Богородица" във Варна, представители на сдружение "Родители обединени за децата". Според родителите, промените в социалните закони прокарват принципите на спряната Стратегия за детето и обезличават ролята на майката и бащата в семейството.

„Проблемът в случая е, че според новият Закон за социални услуги 70% от българските деца попадат в графата риск, а дете в риск е толкова широко понятие, че може да бъде от дете, което ей така както си играе така може да падне до наистина малтретирано дете. Това каза Михаела Берова – организатор на протеста. Много хора ще кажат какво правим с тези деца. Имаме си прекрасни закони и сега, които нямат нужда от промяна и просто трябва да се спазват. Затова сме на улицата“.

 

Протестиращите заявиха още,  че новите текстове на практика овластяват НПО-та, които ще изземват държавни функции и ще могат да налагат задължителни социални услуги. „Вече има реални случаи на извеждане на деца от училище, като престъпници, отбеляза Камелия Димитрова, участник в протеста. Както детето в с. Балша. Това освен, че е стрес за децата и родителите го поставя после в ситуация да знае цяла България“.

 

„Търговията няма място в социалната политика на държавата, каза Петя Борисова. Проблемът е, че се допуска подаването на анонимен сигнал, който може да е фалшив. Но се допуска свикването на този мултидисциплинарен екип и това се случва до 24 часа с разрешението на директора на социалната дирекция. Другият проблем е, че се допускат частни организации да бъдат доставчици на социални услуги и щом е намесен един частен интерес, там вече можем да говорим за търговия“. Новият Закон се очаква да влезе в сила на първи януари догодина, а междувременно докато не бъде отменен, протестите ще продължат, категорични са организаторите.

 

Протестът, организиран от Национална група - родители обединени за децата се проведе в 8 града. В координираните протестни действия се включиха градовете София, Видин, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Кърджали. Недоволството на родители е поредната мирна демонстрация на българските майки и бащи, която цели по недвусмислен начин да потвърди решимостта им да се противопоставят категорично с всички възможни законови средства на приетия по-рано тази година Закон за социалните услуги  и множеството изменения и допълнения, направени в 28 български закона.

 

Радослава Христова

 

Снимки: Родители, обединени за децата - Варна

 

С бoгата програма Парк-музей „Владислав Варненчик“ отбелязва 575 години от битката при Варна

Коментари

Новини Варна