IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
11:55 | 3 декември 2019
Обновен: 08:44 | 23 март 2024

Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли

Не купувайте от отворени и пластмасови бидони

По материала работи: Пламен Янков
Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли

Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли. Това потвърди пред "Монитор" експертът по качество и безопасност на храните д-р Сергей Иванов, цитиран от dnes.bg. Причината за това е липсата на хигиена при използваните съдове както и ускоряването на ферментацията или пък прекалено дългото изчакване за завършването й.

 

Тогава туршията е кашкава, има лош дъх и вкус и не бива да я консумираме, защото може да провокира хранителни разстройства.


"Всъщност в повечето случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Не е истинска туршия и това, което се предлага в стерилизирани буркани, тъй като това са консервирани зеленчуци. Търговците пък докарват киселия вкус с оцет и оцетна киселина", коментира експертът. Той уточни, че процесът по ферментация всъщност трае най-малко седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци. Когато са в големи съдове, обикновено бидони, може да продължи и няколко седмици и то при температура от 10 градуса.

 

"Туршия, ферментирала за три дни и в нея липсват полезните бактерии", коментира д-р Иванов.

 

Според експерта в истинската туршия би трябвало да има млечно-кисели бактерии, които са полезни за нас. С течение на времето обаче млечно-киселите изместват патогенните. Затова трябва да се изчака да протече ферментацията.

 

"Има обаче и риск, когато зеленчуците ферментират прекалено дълго. Тогава бактериите достигат максимална плътност и от там насетне процесът тръгва обратно и може да се появяват други бактерии, които са вредни. Например ешерихия коли", уточни д-р Иванов.

 

Той напомни да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове.

 

Тогава задължително трябва да наблюдаваме как ни я предлагат и дали търговецът бърка в тях без ръкавици. Това също е предпоставка за зарази.

 

Често на пазара ни предлагат и туршия с плесен. Това се получава, когато зеленчуците не са покрити напълно с маринатата. Тя трябва да се изхвърли, защото не е полезна за здравето.

Коментари

Новини Варна