IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
09:38 | 13 декември 2019
Обновен: 14:30 | 23 април 2024

Само по две лекарства безплатно или с намаление ще отпуска НЗОК

Лекари се оплакват от новия Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан

По материала работи: Пламен Янков
Само по две лекарства безплатно или с намаление ще отпуска НЗОК

Националната здравноосигурителна каса ще отпуска безплатно или с намаление за пациентите само по две лекарства за едно заболяване от 2020 година. Това се предвижда в новия Национален рамков договор, сигнализират общопрактикуващи лекари.

 

Те изразиха притеснение, че рамковият договор ще ги постави в невъзможност да лекуват адекватно хронично болните си пациенти, пише „Труд“, цитиран от dnes.bg.

 

От Лекарския съюз казаха, че няма да допуснат подобни текстове в рамковия договор. Договорените в него текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо. Това заявиха в отворено писмо общопрактикуващите лекари от София – област.

 

Съгласно промените в чл. 49 и чл. 67 се ограничава възможността гражданите на България да получат адекватно лечение за хроничните си заболявания, частично заплатено от осигурителния фонд. За всяко заболяване ще можем да изписваме не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 комбиниран лекарствен продукт”, заявяват лекарите в писмото.

 

Според тях това означава, че тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония, ще трябва да закупуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени.

 

През 2020 г. НЗОК ще плати над 677 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, а броят на хронично болните, чието лечение покрива напълно или частично е 1.5 млн. души.

Коментари

Новини Варна