IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
16:25 | 15 януари 2020
Обновен: 21:03 | 17 април 2024

Община Варна ще разполага с близо половин милиард лева и през 2020 година

Приоритет отново ще бъде образованието

По материала работи: manager
Община Варна ще разполага с близо половин милиард лева и през 2020 година

Община Варна отново ще разполага с близо половин милиард лева през 2020 година. Малко над 492 млн. лева е макрорамката на проектобюджета за тази година. От тях 108,3 млн. лв. са от европейски програми и проекти. Приоритет отново ще бъде образованието.

 

Продължаваме устойчивото развитие  на Варна. Целта ни е това ударно темпо на обновяване, което имахме  в последните години, не само да се запази, но и да продължи, това каза кметът на Варна Иван Портних по време на  пресконференция за представяне на проектобюджета за 2020 година пред медии.

 

В петък пряко по тв „Черно море“ ще се излъчва обсъждането на Бюджет 2020

 

„За последните 5 години бюджетът на Варна е нараснал двойно, припомни кметът. - Община Варна е в добро финансово състояние, нямаме просрочени задължения в годините назад.  Добра илюстрация за развитието на икономическия живот на града е и нарастването на местните приходи със 75%“, посочи кметът. Той подчерта, че това увеличение на приходите е факт без вдигане на местните данъци. Които и тази година се запазват, с изключение на данък „Придобиване на имущество“. Това позволява спокойно планиране на инвестиции и разходи - както от страна на гражданите, така и от страна на бизнеса.

 

Той припомним че през ноември 2019 г. Агенцията за кредитен рейтинг повиши рейтинга на община Варна до нивото на националния, а това е добра предпоставка за  предложената макрорамка на бюджета за 2020 г.

 

„Това е амбициозен и реалистичен бюджет, който се очаква в хода на годината да расте и нагоре“, каза още Портних.

 

На преден план тази година  ще бъде образованието. Предвидени са 154 млн. лв.  по тази функция, като средствата съставляват 40,5% от общия бюджет. Увеличението спрямо миналата година в тази сфера е с 11, 347 млн. лв.

 

„Младите хора са най-големият капитал на града. Затова продължаваме традицията да отделяме най-много средства за тази функция“, заяви кметът.

 

За здравеопазване през настоящата година са предвидени 23,4 млн. лв., или с 2,3 млн. лв. повече спрямо 2019 г.

 

Увеличение има при европейското финансиране – 108 370 000 лв., което е с над 38 млн. лв. повече в сравнение с м.г.

 

И тази година нашата бюджетна политика е насочена към запазване на финансовата стабилност на общината, създаване на модерна градска среда, образование, екология, условия за бизнес и ускорено икономическо развитие, поясни кметът.

 

Елисавета  Илиева

Коментари

Новини Варна