IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
14:07 | 17 януари 2020
Обновен: 14:27 | 23 април 2024

25 контейнера с незаконен боклук от Италия откриха във Варна

Товарът е доставен на Пристанище Варна-Запад

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Апелативна прокуратура Варна

25 контейнера с незаконен боклук бяха открити на Пристанище Варна-Запад, стана ясно от извънреден брифинг в Районната прокуратура. На 16 януари е получен сигнал от Митница Варна за незаконно управление на отпадъци на територията на порта. Според декларираната информация в тях е трябвало да има само пластмаса и каучук, но при първоначалния оглед е установено, че в него се съдържат и друг тип отпадъци като стъкло, дърво и текстил. Митническите служители вземат решение да направят проверка заради изтеклия 90-дневния срок, в който товарът е трябвало да бъде внесен, обмит или да се реекспортира. На място при проверката е имало лица от прокуратурата, РИОСВ, МВР и ДАНС. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Изпращач на боклука е италианската фирма Дентиче Панталеоне (Dentice pantaleone) със седалище град Авелино, а получател българската фирма Блацион ООД, със седалище гр. София. Товарът е тръгнал от италианското пристанище Салерно и е пристигнал на Пристанище Варна-Запад на 9 октомври. Собственици на фирмата са македонският гражданин Блаже Игнатов и фирма Юпитер Секюрити, в която от своя страна собственици са двама италиански граждани.Въпросната фирма се занимава с преработка, събиране и търговия с битови отпадъци. Предстои да се извърши проверка дали фирмата има разрешително за извършване на този тип дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за този тип отпадъци. Предстои проверка на цялото количество от товара за наличието и на друг тип отпадъци. Ако се установят сериозни нарушения една от възможностите е отпадъкът да бъде реекспортиран обратно до подателя в Италия. Към момента няма задържани лица. Предстои да бъдат разпитани свързаните с фирмата вносител лица, съобщиха от прокуратурата.

Снимки: Апелативна прокуратура Варна

 

Предстои ремонт на пътя за „Галата”

Коментари

Новини Варна