IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
11:54 | 18 януари 2020
Обновен: 03:49 | 11 април 2024

Намаляват болничните от ортопеди и невролози до 20 дни

Личните лекари предписват максимално седмица за домашно лечение

По материала работи: Пламен Янков
Намаляват болничните от ортопеди и невролози до 20 дни

Лекарските консултативни комисии (ЛКК) да имат право да издават само 20 дни болнични, вместо сегашните 30. Това се предлага в Анализ на причините за нарастване на изплатените от осигурителите и държавното обществено осигуряване парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване в периода 2016-2019 г., изготвен от НОИ.

 

Една от предвидените в него мерки е да се намали продължителността на временната неработоспособност, определяна от ЛКК и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност - след решение на ТЕЛК.

 

Най-често тези болнични се издават от ортопеди и невролози, тъй като техните диагнози в повечето случаи изискват продължително лечение, съобщава "Монитор", цитиран от dnes.bg.

 

Предлага се също и промяна в правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност пропорционално на намалените правомощия на ЛКК – еднолично от 14 на 7 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но за не повече от 20 дни с прекъсване за една календарна година.

 

Близо 29 сто от издадените болнични през 2018 г., по които е платено обезщетение от ДОО, са по пет диагнози, става ясно още от публикувания анализ. Това са „Остър бронхит, неуточнен“, „Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел“, “Остра инфекция на горните дихателните пътища, неуточнена“, „Заплашващ аборт“ и „Вирусна инфекция, неуточнена“. Тези диагнози обхващат над 45 на сто от хората, на които е изплатено обезщетение поради общо заболяване.


Мерките срещу злоупотреби, предложени от осигурителния институт, предвиждат още да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни.

 

Предлага се и в Закона за здравето да бъде предвидена възможност заинтересованите лица и организации - освидетелстваните, осигурителите, териториалните поделения на НОИ и НЗОК да могат да обжалват пред регионалния съвет не само решенията на ЛКК, както е до момента, а и решенията на лекуващите лекари, с които се нарушават изискванията и редът при издаване на експертни решения за временна неработоспособност.

 

Експертите от НОИ предлагат също в Наредбата за медицинската експертиза да бъде предвидено за извършването на профилактични прегледи в работно или извънработно време да не се издава болничен лист. В тези случаи лекарят, който прави прегледа, ще издава служебна бележка на осигурения, в която да отразява часа на явяването и часа на приключването на изследването.

 

Нови задължения и изисквания се предвиждат и за работодателите, като предложението е те самите да участват в процеса на контрол, тъй като познават своите служители и биха могли да установят дали има злоупотреба с болнични листи. В Закона за здравето да се въведе и административна санкция за болния, за неспазване на режима описан в болничния лист, предлагат още от НОИ.

Коментари

Новини Варна