IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
15:16 | 19 януари 2020
Обновен: 18:54 | 17 април 2024

България губи годишно по 35 хил. души в работоспособна възраст

Трябвало да се мисли за внос на работна ръка

По материала работи: Слав Велев
България губи годишно по 35 хил. души в работоспособна възраст

Ситуацията на пазара на труда у нас е притеснителна, стагнацията не е от скоро. Липсват кадри, а според последните проучвания България губи годишно по 35 хил. души в работоспособна възраст заради различни причини, сред които демографията, емиграцията и др. Това каза Надя Василева, председател на Асоциация BG Staffing, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.„Кризата е най-осезаема в развитите сектори – хранително-вкусова промишленост, производство, аутсорсинг“, посочи Василева. По нейни думи България трябва да започне сериозно да мисли за внос на работна ръка.

 

„Има държави, от които спокойно могат да бъдат привлечени кадри у нас. Трябва да се прецени какви служители са необходими и в кои сектори и да се изготви стратегия за привличането на правилните хора“.„Има професии, които никога не биха загубили значение въпреки автоматизацията и роботизацията“, изтъкна гостът. Според нея от промените не са заплашени учители, архитекти, адвокати, машинни инженери.

 

bloombergtv.bg

 

Велико Търново с контейнери за едрогабаритни отпадъци

Коментари

Новини Варна