IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
08:59 | 24 януари 2020
Обновен: 07:09 | 17 април 2024

Само за година 770 непълнолетни са регистрирани с прояви на насилие и агресия

Засега непълнолетните получават по-леки присъди, независимо от тежестта на престъплението

По материала работи: Слав Велев
Само за година 770 непълнолетни са регистрирани с прояви на насилие и агресия

Само за година 770 непълнолетни са регистрирани с прояви на насилие и агресия - това е една от причините управляващите да предложат поправка, позволяваща да се налагат присъди като за пълнолетни при особено тежки престъпления, извършени от лица под 18 г., съобщи депутатът от ГЕРБ Маноил Манев пред Bulgaria ON AIR.

 

Манев допълни, че 9098 непълнолетни и малолетни деца са водени на отчет в детската педагогическа стая за различни правонарушения през 2018 г.

 

Според него, когато хулиганското поведение не се наказва още в началото, децата остават с усещането, че остават безнаказани.

 

"След срещата с бащата на убитото момиче в Галиче премиерът възложи тази поправка да се случи бързо, но след дебат с експертите по наказателно право, за да е работеща", подчерта депутатът.

 

По думите му, смисълът е да няма 100-процентова гаранция, че каквото и да извърши непълнолетният с навършени 16 години, присъдата му ще бъде не по-голяма от 5 до 12 години.

 

Депутатът изтъкна, че освен това Наказателният кодекс е създаден през 1968 г. и едва ли някой би оспорил, че между непълнолетните тогава и непълнолетните сега разликата е огромна.

 

Манев обясни още, че се предвижда поправката да засегне престъпления против личността - побоища, убийства, тежки телесни повреди, блудства, изнасилвания.

 

Коментари

Новини Варна