IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
16:55 | 26 януари 2020
Обновен: 13:35 | 28 март 2024

До месец решават дали да удължат срока за прехвърляне на втората пенсия в НОИ

Работната група ще е готова през февруари с промените в КСО

По материала работи: Слав Велев
До месец решават дали да удължат срока за прехвърляне на втората пенсия в НОИ

 

Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ за жените, които са изпуснали крайния 5-годишен срок преди излизане в пенсия. Това коментира пред БНР социалният министър Деница Сачева.

 

Преди дни Сачева съобщи, че се обмисля да се удължи срокът, в който бъдещите пенсионери могат да прехвърлят в НОИ средствата, натрупани по партидите им в частните пенсионни фондове. Дали това предложение ще бъде прието, ще стане ясно до месец, когато работната група трябва да е готова със законовите промени, каза още социалният министър.

 

Обсъжданата идея е държавата да даде право на избор на първите хора с право на втора пенсия да изберат в последния момент дали да прехвърлят партидите си от частен фонд в държавния. Според закона сега това може да стане най-късно до пет години преди пенсионирането. Много от първите, които ще получат втора пенсия през 2021 г. обаче, са изпуснали този срок.

 

От 20 хиляди жени, които от септември 2021 г. трябва да взимат втора пенсия, 1800 са прехвърлили парите си в НОИ. Така са избрали да получават една пенсия в пълен размер, посочи Сачева в интервю за предаването „Неделя 150“.

 

Към момента жените, родени в периода 1961-1963 г. включително, не са в хипотезата да могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. Затова синдикатите са предложили еднократна възможност да направят това, ако искат.

 

„Какво би могло да се направи, зависи единствено и изцяло от разчетите и от политическото решение, което още не е взето. Трябва внимателно да преценим тази възможност и тогава, когато променим условията за първата кохорта, втората кохорта също ще има основание да каже, че нещо не е направено така, както да ги удовлетворява“, коментира министърът, пише Investor.bg.

 

Първите мъже, родени след 1960 г., които ще получат втората си пенсия през 2024 г., все още са в хипотеза да прехвърлят средствата за втора пенсия до края на тази година.

 

„Все още са в срок, ако те преценят и ако вземат решение, да прехвърлят своите пари към НОИ. Това е въпрос на лична преценка и на личен избор“. Мъжете обаче трябва да съобразят и датата на раждане – тези, родени преди днешния ден, вече са загубили това право.

Коментари

Новини Варна