IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
16:48 | 27 януари 2020
Обновен: 14:20 | 23 април 2024

Обявиха грипна епидемия във Варна

157 на всеки 10 000 души са болни

По материала работи: Слав Велев
Обявиха грипна епидемия във Варна

Заради повишената заболяемост от остри респираторни инфекции във Варна и областта учебните занятия се прекратяват от утре, 28 януари до 5 февруари, включително. Това реши на свое извънредно заседание днес областната специализирана комисия, в която участват експерти от различни институции. Ако равнището на грипа намалее, децата ще се върнат на училище на 6 февруари, каза Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна. По последни данни средното равнище на заболяемостта във Варненска област е 157 на 10 000 души, което означава, че обстановката е предепидемична. През последните няколко години е имало и по-голям брой заболели, но тазгодишната грипна обстановка се характеризира с висок интензитет на разпространение на болестта. Целта на грипната ваканция е да се спре лавинообразното увеличение на засегнатите от остри респираторни инфекции.

 

Заради усложнената обстановка се забраняват плановите операции, спират се свижданията в болниците, детските и женските консултации, както и профилактичните имунизации. Препоръката е да не се организират масови мероприятия. Прави впечатление, че има спад на заболяемост на възрастните хора над 65 г. , каза още Дочка Михайлова.  Лечебните заведения са в готовност да отворят кабинети за преглед на болни. Следващото заседание на областната специализирана комисия ще бъде в 14.00 ч. на 5 февруари като е възможна промяна на часа и датата.

Ели Маринова

Снимка авторът

 

Окончателно: Учениците от Варна и областта са в грипна ваканция от утре

Обявяват от утре грипна ваканция във Варна

Коментари

Новини Варна