IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
18:11 | 12 февруари 2020
Обновен: 09:37 | 26 март 2024

Близо 3 млн. лева са дадени за ремонти и оборудване на психиатриите през 2019-а

Болниците в Кюстендил, Монтана и столичната „Свети Наум“ са приключили с ремонтите

По материала работи: Пламен Янков
Близо 3 млн. лева са дадени за ремонти и оборудване на психиатриите през 2019-а

През миналата година здравното министерство е предоставило близо 3 милиона лева за ремонти и оборудване на държавни психиатрични болници и отделения в страната. Това съобщиха от министерството след запитване за състоянието на местата за психиатрична грижа.


Държавната политика в областта на психиатричната помощ и грижа е непоследователна и съответно неефективна, заяви преди дни пред БНР бившият национален консултант по психиатрия професор Дроздстой Стоянов: „Политиката на правителството в сектора напомня гасене на пожари и това гасене на пожари не води до устойчиви политики и устойчиви стратегически ангажименти“.

 

През миналата година е стартирал процесът за подобряване на материално-техническата база в 10 от 12-те държавни психиатрични болници, в Столичния център за психично здраве и в 14 от 16-те отделения към различни болници в страната, съобщиха от здравното министерство.

 

Всички лечебни заведения са в процес на усвояване на получените средства, а болниците в Кюстендил, Монтана и столичната „Свети Наум“ са приключили с ремонтите.

 

До края на месеца лечебните заведения имат срок да предоставят на Министерството на здравеопазването исканията си за финансиране на необходимите ремонтни дейности и апаратура за настоящата година.

Коментари

Новини Варна