IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
12:55 | 13 февруари 2020
Обновен: 09:37 | 26 март 2024

Във Варна има хроничен недостиг на кръв и кръвни продукти

Най-голям е дефицитът от групите 0+ и А+

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна има хроничен недостиг на кръв и кръвни продукти

Нуждата от кръв и кръвни продукти във Варна е огромна. Бих казала, че изпитваме хроничен недостиг. Това заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център по трансфузионна хематология(РЦТХ).

 

Поводът бе въвеждането на авангардна технология за изследване на кръвта.

 

Причината за недостига е, че във Варна има много хирургични клиники, както и хематология, които лекуват много пациенти. Правим кампании за безвъзмездно кръводаряване, работим съвместно с БЧК – Варна, за да достигнем до младите хора, ползваме активно и социалните мрежи, обясни д-р Йорданова. Във фокуса на вниманието са също училищата и университетите.

 

Напоследък се забелязва и нещо ново. Определени групи хора, например участници в танцови състави, рокери и други, дават безвъзмездно кръв за определена кауза и след това го пропагандират в социалните мрежи. Това е много положително, отбеляза д-р Йорданова.

 

Тя се похвали, че 2019 г. е първата, в която е отчетен ръст на кръводарителите. Надявам се да запазим постигнатото и през 2020-а, добави тя.

 

По отношение на ромите, които стоят пред  РЦТХ, д-р Йорданова бе категорична, че те ще изчезнат, ако има достатъчно безвъзмездни кръводарители. В момента много хора предпочитат да си платят на черно по силата на най-малкото съпротивление, добави тя.

 

Мнението на шефа на РЦТХ – Варна, е, че всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 г. може да дарява кръв.

 

Самата манипулация отнема около половин час, освен това освежава организма. Количеството дарена кръв се възстановява в рамките на няколко дни, качеството – до няколко седмици.

 

Човек дарява, когато е убеден, че това е позиция и спасява човешки живот, обобщи д-р Йорданова.

 

Ставри Таргов

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (13.02.2020) - Изследват дарената кръв по нов метод
 

 

Коментари

Новини Варна