IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
15:17 | 15 февруари 2020
Обновен: 09:47 | 26 март 2024

10.3 милиона лева за залесяване на горите през 2020 г.

Ще бъдат закупувани и поземлени имоти в горски територии

По материала работи: Пламен Янков
10.3 милиона лева за залесяване на горите през 2020 г.

10,3 милиона лева са предвидени за залесяване през 2020 г. от фонд "Инвестиции в горите". С тези средства се предвижда да бъдат посадени общо 9439 декара гори, предаде БГНЕС, цитирана от dnes.bg.

 

През миналата година за същата цел държавните горски предприятия са изразходвали 6,8 милиона лева, с които са залесени общо 8483 декара гори.

 

Самото залесяване обхваща всички дейности свързани със създаването на една гора: събиране, добив и производство на горски репродуктивни материали, подготовка на почвата и засаждане/засяване на горски репродуктивни материали, уточняват от министерството на земеделието, храните и горите.

 

По предварителна информация средствата, които държавните горски предприятия планират да изразходват от фонд "Инвестиции в горите" през 2020 г., са на обща стойност 59,9 млн. лева. В тази сума са предвидени и средства за закупуването на поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица, в размер на 1,350 млн. лева.

 

За 2019 г. предварителните отчети сочат, че са изразходвани общо 28,5 млн. лв. Тези средства са отишли за дейности по залесяване, проектиране и строителство на горски пътища и транспортна техническа инфраструктура (мостови съоръжения към трайни горски пътища), проектиране и изграждане на технико-укрепителни съоръжения.

 

Парите от този фонд се отпускат само след заповед на министъра на земеделието, храните и горите за всеки един одобрен обект, в съответствие с утвърдения финансов план на предприятието.

Коментари

Новини Варна