IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
09:07 | 22 февруари 2020
Обновен: 14:30 | 23 април 2024

28 000 чужденци избрали да се лекуват в България за година

Германия започва да изпраща организирано хора на здравен туризъм у нас

По материала работи: Пламен Янков
28 000 чужденци избрали да се лекуват в България за година

28000 чужденци са се лекували по желание в България през миналата година, като са съчетавали годишната си почивка с балнео, спа и уелнес процедури по предписание на своите лекари.

 

Част от тях дори са се оперирали у нас. Това пише „Монитор“, като се позовава на Министерството на туризма.

 

Нашата страна има потенциал да развива дентален и репродуктивен туризъм, както и да приема чужденци за лазерни операции (простата, очи), както и за пластична хурургия, увериха от ведомството, отбелязва dnes.bg.

 

Германската страна започва да изпраща организирано хора на здравен туризъм в нашата страна от тази година, съобщиха още от Министерството на туризма. Федералното сдружение на здравните каси (GKV-Spitzenverband) вече е добавило България в списъка на държави, в които могат да бъдат предоставяни услуги по превантивна медицина и амбулаторна помощ, като направените разходи на германските туристи ще бъдат възстановявани от техните осигурители, съобщиха още от министерството. Става въпрос за амбулаторно лечение, а не за болнично и се отнася до медицинска превенция, рехабилитация и се покрива от германските здравноосигурителни каси. От германска страна вече са одобрени 26 балнеоцентрове и хотели.

 

По информация на Българския съюз по балнеология и спа туризъм вече са записани и първите индивидуални пакети по превантивна медицина в курортните комплекси Св. св Константин и Елена и Албена. Те са за хора на възраст 65+ с проблеми на опорно-двигателния апарат и освен процедурите имат нужда и от повече слънце за заболяванията си.

 

Целта е тази година са успеем да привлечен между 2000 и 5000 от Германия. Всичко зависи от бюджета за промоция, за да се стигне до лекарите и до крайния клиент, който да предпочете България пред Словакия например, заявиха от Министерството на туризма. Оттам уточниха, че в Германия има 109 здравноосигурителни каси, които вече са запознати с условията за здравен и медицински туризъм в нашата страна. Някои от тях вече предлагат конкретни оферти за своите осигурени.

 

Експерти смятат, че е изключително важно България да бъде презентирана на германския здравноосигурителен пазар, като целта е информацията да достигне не само до осигурителните институции, но и до лекарите, които да изпращат своите пациенти у нас.

 

Узбекистанци пък искат да лекуват ставни, неврологични и други заболявания с минералните води на България. Оттам вече има проявен интерес да бъдат изпращани пациенти с различни заболявания в български балнеосанаториум, като за това другата страна може да предостави здравни заведения за лечение на наши граждани. Това съобщи доц. Андрей Кехайов – президент на Югоизточноевропейския медицински форум и поясни, че от там искат да развиват освен здравен и медицински конгресен туризъм, допълни той.

 

Според доц. Кехайов таргетът на медицинския и здравен туризъм, който предстои да бъде развиван по-активно, трябва да бъде по-висок от досегашния на масовия летен туризъм, към който се насочват европейци средна ръка и дори под това ниво.

Коментари

Новини Варна