IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
11:29 | 23 февруари 2020
Обновен: 06:29 | 26 март 2024

Фалшивият болничен бил престъпление като кражбата

Също и като работодател, който дава 1 000 лв. заплата, а осигурява на 300

По материала работи: Пламен Янков
Фалшивият болничен бил престъпление като кражбата

Глоба и за лекаря, и за пациента при фалшив болничен предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

"Установяването на нарушение не е лесно, но то се случва. Проблемът е, че в момента, когато се установи нарушение, няма санкции. Дори няма санкция неизплащане на болничен лист. Сега предлагаме не само неизплащане, а и понасяне на административна глоба", заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев пред Нова тв, цитиран от dnes.bg.


"Не можем да приемем, че единствената санкция при установено нарушение трябва да бъде да не се изплати болничния лист. Това е все едно да хванете някого в магазина да краде и той единствено да върне част от откраднатото. Трябва да има глоба, иначе няма превенция", категоричен бе той.

 

По думите му тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да има възспиращ ефект.

 

"Кражбата е криминално престъпление. Издаването и използването на въпросните болнични листове, които дискутираме, са също криминални престъпления. Ние не заставаме зад лошите практики", каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

 

"Всяко криминално деяние, независимо дали е издаване на фалшив болничен или е работодател, който дава 1 000 лв. на свой работник, а го осигурява на 300 лв. и го води на 4-часов работен ден, трябва да бъде наказвано", смята той.

Коментари

Новини Варна