IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
10:32 | 27 февруари 2020
Обновен: 21:15 | 27 март 2024

Маски по аптеките няма повече от 20 дни, няма доставки

Може да се появи проблем и с производството на медикаменти

По материала работи: Пламен Янков
Маски по аптеките няма повече от 20 дни, няма доставки

Повече от 20 дена нямаме маски, няма и доставки. Ние заявяваме на дистрибуторите, те са регистрирани и имат право да извършват тази дейност. Маски няма още от производителите, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

 

Той обясни, че има един голям производител и той решава на кой разпространител да изпрати.

 

"Има много китайски маски, оттам има голям проблем. От Китай няма никакъв транспорт и доставки”, посочи пред "Нова тв" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки, цитиран от dnes.bg.


Възможно е да се появи проблем и с производството на различни медикаменти.

 

"Китай е най-големият производител на активни субстанции – това, което се влага в таблетките. Има дискусии в много държави, че намаляват запасите. В някакъв момент може да настъпи дефицит. Почна да става дефицитно едно от най-разпространените лекарства за грип. По аптеките го има тук-там. Всичко това се съчетава и с навлизането на втората грипна вълна, което се отразява на търсенето. Решението е, когато Китай започне отново да си върши работата. Чуваме, че ще се подновят доставките от Китай в началото на март. Има произведени маски, но веригата за доставки е сложна”, добави той.

 

Според председателя на КЗП могат да ни бъдат върнати парите при отложено пътуване, само ако то е до място със заразени.

 

„Оказва се, че икономическите и социалните последствия на това, което се случва, са много по-големи от тези със здравето. Основният и най-важен съвет е да запазим спокойствие и да следваме съветите на експертите. Ако сме си запазили пътуване за място, където има наличие на коронавирус, можем да си получим парите обратно. Законът е казал, че могат да ни бъдат върнати парите, ако има обявено официално, че на даденото място има заразен”, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Коментари

Новини Варна