IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
11:36 | 9 март 2020
Обновен: 02:21 | 15 май 2024

Иван Портних: Място за паника няма. Взети са всички мерки срещу коронавирус

Болниците във Варна са готови при евентуална заплаха

По материала работи: Пламен Янков
Иван Портних: Място за паника няма. Взети са всички мерки срещу коронавирус

Болниците във Варна са в готовност за реакция при евентуална заплаха от коронавирус. Въпреки това случаи на заболели на територията на общината няма, заяви кметът Иван Портних пред журналисти във пръзка с провелия се щаб за разпространението на болестта у нас.
 

„Обсъдихме ясни и конкретни допълнителни мерки, най-вече за превенцията. Място за паника няма. Важно е всички да сме отговорни към себе и към околните и да спазваме елементарни правила и обща дисциплина с оглед превенция и ограничаване на разпространението“, каза още кметът.
 

По негови думи районните кметове и кметовете на населени места са натоварени със задачата да се свържат с всички читалища и пенсионерски клубове и да спрат тяхната дейност в следващите 2 седмици.
 

Кметът заяви, че Областна дирекция по храните трябва да осъществи сериозен контрол по отношение на хигиенните норми в заведенията за обществено хранене, хотели, и всички места с постоянно струпване на хора. Ще бъдат дезинфиктирани и автобусите. „За да ги подпомогнем общинското предприятие по дезинфекция ще бъде позиционирано с техни звена в депото на градския транспорт“, каза още кметът.
 

Детските градини и ясли няма да затварят.
 

Кметът Иван Портних сподели, че призивът на лекарите е хората, които искат да посетят лекарските кабинети през следавщите две седмици, да го правят само при истинска необходимост. Причината е, че струпването на хора в чакалните на  лечебните заведения е може би най-рисковото от гледна точка на разпространението на вируси. По отношение на медицинските маски пък, препоръките на специалистите е те да се поставят в затворен плик и да бъдат изхвърлени в затворен контейнер.
 

Зам.-председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна, д-р. Каролина Златева призова пациентите с леки медицински проблеми да се свържат с личните си лекари по телефона преди да посетят кабинет. По нейни думи всички профилактични прегледи и детски консултации са отменени. Всеки, който има спешна нужда да посети лекарски кабинет, да го прави задължително с медицинска маска.
 

Д-р. Златева заяви, че в момента имаме тежка грипна епидемия с грип Б, която започна с учениците, а в последствие се прехвърли и на останалите пациени.
 

По нейни думи всеки, завърнал се от рисков район, се подлага под карантина 14 дни. Пациентът трябва да се обади на личния си лекар и да поддържат връзка по телефона ежедневно. Резултатите се записват и при първите симптоми на грипоподобно състояние лекарят трябва да насочи пациента си към РЗИ-Варна за провеждане на тест.
 

Андрей Андреев


Четете още: Български учени разработиха лекарство срещу коронавирусa

Коментари

Новини Варна