IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
12:23 | 24 октомври 2014
Обновен: 12:42 | 18 март 2024

Слънчев часовник ще отмерва времето в Айтос

Той ще бъде монтиран днес, два дни преди празника на града - Димитровден

По материала работи: manager
Слънчев часовник ще отмерва времето в Айтос

Слънчев часовник ще отмерва времето в Айтос, съобщава burgasnews. Той ще бъде монтиран днес, два дни преди празника на града - Димитровден. Часовникът е дарение от жител на града. Той е пожелал да остане анонимен, както и поводът за поставяне на часовника. Мястото, върху което ще бъде монтиран, е в градинката пред сградата на общината, в близост до детския кът. Върху едната страна на постамента на часовника е написано: "Времето лети", а от другата - датата, повод за поставянето му, какти и инициалите на дарителя.

Слънчевите часовници измерва времето по изменението на дължината на сянката на гномона (стрелката) и движението й по циферблата. Тези часовници се споменават дори в Библията. Те са познати на хората от древни времена. Появяването им е свързано с момента, в който човекът осъзнава връзката между положението и дължината на сянката и положението на слънцето.

В своите истории гръцкият историк Херодот пише: „Слънчевият часовник, гномонът и делението на деня на 12 части са дошли до нас от вавилонците.” Това е най-древното споменаване на слънчевия часовник – първия голям уред на човечеството, защото съчетава функциите на мярка на времето и на големите периоди на слънчевата година.

Гномонът, споменат от Херодот, е примитивен предшественик на слънчевия часовник, чиито принципи са открити от повечето народи в Античността, независимо едни от други, а може би още в праисторията (изводът е направен през 1910 г., след като се е разбрало за използването му от някои племена на о. Борнео).

Функционирането му е следното: сянката на вертикален предмет – например колче, се проектира върху равнина. Като се наблюдава промяната в дължината на тази сянка, може да се определи момента от деня, който отговаря на най-малката сянка.

Днес в света има около 600 слънчеви часовници. В България те са двайсетина. Далеч не всички са от древността. Изработват се и сега - за сувенири, за украса на сгради и градинки.

Коментари

Новини Варна