IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Област Варна
15:07 | 29 октомври 2014
Обновен: 09:11 | 24 април 2024

Хиляди декари обработваема земя останаха под вода във Варненско

Щетите са за близо 1 милион лева, жалват се арендатори

По материала работи: Златина Добрева
Хиляди декари обработваема земя останаха под вода във Варненско

Хиляди декари обработваема земя във Варненско са под метър вода след последните дъждове, жалват се арендатори по националните медии. В последно време нивите се наводняват всяка година. Тази година обаче това се случва два пъти, като щетите са за близо 1 милион лева, коментират те.
След последните дъждове помпите на „Напоителни системи“ са работили денонощно, но водата така и не се е оттекла. Отводнителен канал трябва да спаси посевите при обилни валежи, но съоръжението е затлачено и не функционира. Каналът в района на община Аврен е преграден от фирмата изпълнител на проекта „Камчийски пясъци“, алармират още арендаторите.
За почистването на канала са необходими 600 000 лева, но държавата няма пари за това. Тези арендатори, които обработват тук и държавна земя, вече авансово са платили по 45 лева на декар. На същата държава, която няма пари да почисти канала, и за реколта, която няма да съберат, коментират те.

Коментари

Новини Варна