IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
16:13 | 25 март 2015
Обновен: 17:10 | 14 април 2024

Правителството оряза горския фонд в Дългопол

Причината е кариерата „Сини вир“

По материала работи: Златина Добрева
Правителството оряза горския фонд в Дългопол

Правителството изключи от горския фонд край Дългопол 141,398 дка – частна държавна собственост, представляващи гори и земи, разположени в землището на с. Дебелец. Това стана по време на днешното заседание на Министерския съвет. Със заповед на кмета на община Дългопол е одобрен Подробен устройствен план, който включва тези терени в района на кариерата „Сини вир“. За промяна на предназначението на поземлените имоти фирмата, която експлоатира находището, заплаща 146 033 лв. Други 123 889,46 лв. ще бъдат дадени от частника за компенсационно залесяване, уточняват от МС.
Кариера „Сини вир” се намира на 5,5 километра южно от село Цонево и обхваща десния стръмен склон на река Елешница. Проученото находище от варовик е разположено източно от стопанските постройки на горското стопанство в с. Цонево и северно от язовир „Елешница”. Находището се разработва по открит начин, с пробивно-взривни работи. Прилага се транспортна система с автомобилен транспорт.
Разработката на находището е във възходяща посока, с височина на стъпалата до около 20 метра, уточняват от фирмата, която стопанисва обекта.

Коментари

Новини Варна