IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
09:20 | 30 април 2015
Обновен: 09:19 | 24 април 2024

Литийно шествие и изложба за Атанасовден в Бяла

По материала работи: Златина Добрева
Литийно шествие и изложба за Атанасовден в Бяла

За втори път след десетилетия прекъсване ще се състоят празненства в чест на свети Атанасий Велики – архиепископ на Александрия, който се отбелязва на 2 май. Програмата за празника включва литийно шествие от центъра на Бяла до античната крепост на нос Свети Атанас. В базиликата, която според археологическите проучвания е носела името на светеца, ще бъде извършен водосвет и молебен за здраве на града.
В пространството пред базиликата ще бъде експонирана изложба с икони с лика на свети Атанасий Велики, направени от ученици от „Арт клуб“ при Професионалната гимназия по селско стопанство и туризъм в град Бяла.
По известни исторически материали на 2 май в Бяла се е провеждало лятното честване на свети Атанасий Велики, с празненство на местните на нос Свети Атанас. Той е бил един от най-тачените празници в града. По стечение на обстоятелствата при построяването на военното поделение на нос Свети Атанас през 50-те години на XX век тази традиция е била прекъсната.
През 2014 г. традицията бе възродена, а денят бе избран за откриване на античната крепост за посетители.

Коментари

Новини Варна