IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
15:03 | 26 юни 2015
Обновен: 17:28 | 13 април 2024

Кетъринг фирма заразила със салмонелоза децата от Кичево

Двама служители били вирусоносители и предали бактерията чрез храната на малчуганите

По материала работи: Златина Добрева
Кетъринг фирма заразила със салмонелоза децата от Кичево

Кетъринг фирма е заразира със салмонелоза децата от градината в село Кичево. Седем малчугани от детското заведение бяха приети с диагноза „бактериално хранително натравяне“ на 18 юни вечерта в МБАЛ „Св. Марина“.

Проведената от РЗИ и ОДБХ проверка установи, че двама души от персонала на фирмата, която доставя храната в детската градина са здрави заразоносители. „Те са отстранени от работа, ще се лекуват и след като пробите им за салмонела са отрицателни, ще бъдат върнати на местата си. Фирмата, в която те са служители е „Хепи лейди“. Тя доставя храна единствено в детската градина в Кичево. Практиката малчуганите от забавачките да се хранят от кетъринг фирми не е необичайна. Така се случва на много места във Варна и в страната“ – коментира д-р Камен Николов от Областната дирекция по безопасност на храните. Той подчерта, че в случая с „Хепи лейди“ не става въпрос за занижен контрол. Хората от персонала са били здрави заразоносители и тъй като не са проявили обезпокоителни симптоми, не за знаели, че пренасят вируса на салмонелозата.

Проверки са направени във всички детски кухни на територията на областта и всички изследвания за салмонелоза са отрицателни, информира още д-р Николов.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна