IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Област Варна
20:42 | 27 юни 2015
Обновен: 08:52 | 15 април 2024

Объсъждат донорството край Варна

Координатори от цялата страна дискутираха по теми, свързани с подобряването на системата за скрининг

По материала работи: Слав Велев
Объсъждат донорството край Варна

Национална среща на лекарите-координатори по донорство започна днес в град Бяла, Варненско, съобщиха организаторите на форума. Събитието се провежда под егидата на Изпълнителната агенция по трансплантация. В рамките на срещата координатори по донорство от цялата страна дискутираха по теми, свързани с подобряването на системата за скрининг в донорските бази и изграждането на национална система за активен скрининг, идентификацията на потенциален донор и участието на лекарите от реанимационните клиники и отделения, разговор със семейството и представяне на проблема пред обществото и др.

 

Специален гост на събитието бе проф. Желко Жупан от Клиника по анестезиология и интензивни грижи към Клиничен болничен център Риека, Хърватска. Проф. Жупан представи организацията за скрининг на потенциалните донори на болнично ниво и сподели опита си на най-успешния координатор в Република Хърватска - държавата с най-много извършени трансплантации на глава от населението в Европа.

Коментари

Новини Варна