IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Област Варна
13:52 | 1 юли 2015
Обновен: 13:41 | 25 април 2024

8 жертви на пътя за месец във Варненско заради несъобразена скорост

В 15% от пътните инциденти има пострадал на пешеходна пътека

По материала работи: Златина Добрева
8 жертви на пътя за месец във Варненско заради несъобразена скорост

Над 50 са регистрираните пътно-транспортни произшествия на територията на Варна и региона от началото на месеца, при които има пострадали или загинали. Това показва справка на интернет страницата на варненската полиция. Близо половината от инцидентите са предизвикани от несъобразена с пътните условия скорост. Движение със скорост над позволената и над допустимата при условия на трафик, мокър асфалт и други е довело до извънредни ситуации на пътя – от леки и незначителни до тежки и фатални ПТП.

 

10 са тежките катастрофи, загинали са 8 души

44-годишна водачка на лек автомобил и спътникът й загиват на пътя от Ветрино за Провадия, след като дамата загубва контрол над превозното средство, напуска пътното платно и се блъска в крайпътно дърво. Жената почива намясто. Загива и мъж на 50 години, който пътувал на предната дясна седалка. Непълнолетно момче, което се возело на задната седалка, е откарано от екип на “Бърза помощ” в МБАЛ „Св. Анна“, където е настанено за лечение с фрактура на таза, лявото бедро и дясната ръка.

В друг фатален инцидент 21-годишен мотоциклетист загина на магистрала “Хемус“ в посока Варна. Той връхлетял лек автомобил, предприел маневра за изпреварване. По случая има образувано досъдебно производство.

На пътя между Суворово и Вълчи дол 23-годишен водач на лек автомобил прегазил пешеходец, лежащ на пътното платно – мъж на 61 г. от Вълчи дол. Мъжът е откаран от екип на “Спешна помощ” в болница, където по-късно през нощта починал.

Фатални са последствията и за жена, возила се в лек автомобил „Фолксваген“ на пътя Девня – Суворово. 31-годишната водачка на колата се блъснала челно в насрещно движещия се автомобил „Ауди“ и получила множество фрактури. Пострадали са още 32-годишният шофьор на аудито и 36-годишната му спътничка. И двамата са настанени за лечение, като животът им е вън от опасност.

Тежък сблъсък на пътя Варна – Добрич доведе до смъртта на 33-годишен мъж. Водачът на лек автомобил „Форд“ изгубил контрол върху автомобила си, излязъл от платното за движение и се ударил челно в дърво. Мъжът загинал намясто.

Има жертви и пострадали и при пътен инцидент на АМ „Хемус“, станал в участъка между селата Неофит Рилски и Ветрино. 29-годишен водач на лек автомобил „Деу“, румънски гражданин, изгубил контрол върху колата и се блъснал в обезопасителната мантинела на магистралата. Две от спътничките му, също румънски гражданки, починали в болница от раните си. Едната от жертвите била бременна в 6-и месец. Шофьорът е получил порезна рана на дланта.

 

Чести са и случаите на пострадали по пешеходните пътеки във Варна и областта

В близо 15 % от регистрираните ПТП за месеца е отнемано предимството на пешеходец. Такъв инцидент предизвиква 29-годишен водач на лек автомобил „Хонда“ в жк „Владислав Варненчик“. Шофьорът предприел маневра за движение назад. Отнел предимството на пресичаща на пешеходна пътека зад автомобила 68- годишна жена и я блъснал. Вследствие на инцидента дамата получила контузии на главата и мозъка, прегледана е и настанена за лечение в МБАЛ „Св. Анна“. По случая има образувано досъдебно производство.

Друг случай от сходен характер предизвикал отново 29-годишен водач на лек автомобил „Шевролет“. На улица „Рила“ във Варна той допуснал ПТП поради непредпазливост. Младежът ударил 19-годишен руснак, живеещ в България, който се отървал с травма на левия крак. Няма сериозна опасност за здравето му.

На булевард „Сливница“ украински гражданин, шофиращ лек автомобил „Мерцедес“, предприел маневра за ляв завой. Той отнел предимството на 69 - годишен пешеходец, пресичащ пътното платно на обозначеното за това място, и го блъснал. Вследствие на инцидента потърпевшият е получил наранявания в лумбалната област. Няма сериозна опасност за неговото здраве.

Тежък случай с пешеходец има и на кръстовището на булевардите „Трети март“ и „Янош Хуняди“. 47-годишен водач на лек автомобил „Ситроен“ блъснал пешеходец на 77 години, който пресичал пътното платно. Несъобразеното движение на шофьора довело до фрактура на черепа и таза на пешеходеца. Той  бил настанен за лечение в МБАЛ „Света Анна“. По случая има образувано досъдебно производство.

 

Сериозен е и процентът на инцидентите, предизвикани от неспазване на пътните знаци, маркировки и правила

В 20% от случаите на регистрираните ПТП за юни вината е във водач, неспазил правилника или отнел предимството на друг шофьор.
Такъв е случаят с 49-годишен водач на лек автомобил „Опел“. Той навлязъл в кръстовището на булевард „Сливница“ и улица „Дрин“ при червен забранителен сигнал на светофара и допуснал ПТП с лек автомобил „Мерцедес“. Вследствие на инцидента е пострадал пътник, возещ се в опела – мъж на 32 години от Варна. Той получил сътресение на мозъка и комоцио, прегледан е и е настанен за наблюдение, няма опасност за живота му.

Поради неспазване на пътния правилник се стигнало до ПТП и на кръстовището на улица „Атанас Далчев“ и булевард „Република“. 39 - годишен водач на мотоциклет „Сузуки“ отнел предимството на лек автомобил „Сеат“ на пътен знак „стоп“ и го блъснал. Мотористът получил контузии на глезена, бедрото и лакътя. Няма опасност за живота му.

На кръстовището на булевард „Владислав Варненчик“ и улица „Отец Паисий“ 37-одишен водач на лек автомобил „Форд“ предприел маневра за завой наляво в посока булевард „Сливница“. Той отнел предимството на лек автомобил „Митсубиши“, движещ се в права посока към изхода на града. След сблъсъка вторият автомобил излязъл извън платното за движение, качил се  на тротоара и блъснал трима пешеходци. Две непълнолетни момчета са настанени за наблюдение в МБАЛ „Св. Анна“ с контузни наранявания в областта на краката. 72-годишна жена е прегледана и освободена за домашно лечение. Тя е с контузии на главата, лявата длан, лявото рамо и предмишницата, без опасност за живота. По случая има образувано досъдебно производство.

 

Регистрирани са и 4 инцидента с водачи на МПС от градския транспорт

Те са леки, предизвикани от наложилото се рязко използване на спирачки или от несъобразено включване в движението при излизане от автобусна спирка.
Единственият положителен факт от тревожната статистика на варненската полиция е, че регистрираните случаи на водачи, консумирали алкохол, преди да седнат зад волана, са само два. За щастие, те не са довели до физически последствия за потърпевшите. Нанесени са минимални материални щети на автомобилите на почерпените шофьори.
Денислав Киров

Коментари

Новини Варна