IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
16:17 | 20 август 2015
Обновен: 09:23 | 24 април 2024

Карантината в с. Млада гвардия и с. Бозвелийско остава

Няма нови случаи на антракс в двете селища

По материала работи: Ставри Таргов
Карантината в с. Млада гвардия и с. Бозвелийско остава

Карантината за антракс в селищата Млада гвардия и Бозвелийско остава. Това научи в. „Черно море“ от д-р Даниел Денев, временно оглавяващ областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Той поясни, че няма нови случаи на антракс сред животните. Има вероятност ограничителните мерки  да паднат 30 дни след първия установен случай на антракс в с. Млада гвардия.
Карантината в двете селища е в „по-мекия“ й вариант, обясни д-р Денев. Животните могат да се извеждат на паша, но не могат да се транспортират и търгуват в други райони на страната. На този етап ветеринарният контрол в селищата остава затегнат.
Ще припомним, че антраксът в с. Млада гвардия уби 53-годишен фермер, две крави и бик. Транжорната в район „Аспарухово“, където е било обработвано част от месото, бе затворена, а трийсетина заведения във Варна и региона, търгували с нея, бяха по спешност дезинфекцирани, за да отпаднат рисковете за потребителите.  

Ставри Таргов

 

 

 

Коментари

Новини Варна