IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Област Варна
17:08 | 27 август 2015
Обновен: 23:10 | 24 март 2024

Премиерът: Военните на границата внасят респект, по-бързи са

Ще бъде осигурена необходимата сума за ремонт на българските изтребители МиГ-29 в заводи в Полша

По материала работи: Борис Проданов
Премиерът: Военните на границата внасят респект, по-бързи са

Военните са на границата, за да внасят респект и повече сигурност, заяви премиерът Бойко Борисов по повод армейските части, разположени край ГКПП-Гюешево.


Преди два дни 25 военни с хамъри, картечници и автомати бяха разположение на западната ни граница, за да подпомогнат МВР в охраната във връзка със засилващата се бежанска вълна в Македония.


„Военните са много по-добре организирани, много по-бързо реагират. Създава се по-добра спойка между Гранична полиция и армията в тези региони. Не може десетки хиляди хора да минават около границата ни и ние да не вземем поне елементарни мерки - да си дислоцираме по-сериозни подразделения там“, мотивира се Борисов.


Вчера и външният министър Даниел Митов заяви, че в тази ситуация България трябва да направи всичко възможно да защити границата си. Запитан защо обаче са изпратени въоръжени военни - ще стрелят ли по-имигрантите, той възмутено отговори: "Как ще стреляме по бежанци, защо ми задавате такива въпроси?"


Премиерът коментира темата пред журналисти, след като присъства на заключителната част на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла-2015".


"Аз съм впечатлен и горд от изключителния напредък и от начина, по който се справиха младите ни летци", заяви министър-председателят пред журналисти, като посочи, че във Военновъздушните сили се прилага нова методика на обучение, предаде БТА.


"Най-важното е, че учението завърши без никакви инциденти, което означава, че нивото на подготовка е високо", добави Борисов.


Премиерът коментира, че ще бъде осигурена необходимата сума за ремонт на българските изтребители МиГ-29 в заводи в Полша, след като бъде подписано споразумение за сътрудничество.


Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че на тактическото учение са постигнати изключителни резултати и за първи път са използвани нови техники.


Учението се провежда в рамките на НАТО, като участват над 750 военнослужещи от ВВС, над 460 военнослужещи от Сухопътните войски, над 200 военнослужещи от Военноморските сили, екипи на Военна и на Гранична полиция.


В бойните стрелби участваха и 60 военнослужещи от зенитно-ракетен дивизион в Словашката република. Според министъра на отбраната на Словакия Мартин Гълвач учението е начало на по-активно сътрудничество между въоръжените сили на двете страни. Ще бъде отправена покана към български формирования да участват в учения в Словакия.


По време на стрелбите са използвани зенитно-артилерийско въоръжение и различни типове зенитно-ракетни комплекси, както и изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолети Ми-17.

Коментари

Новини Варна