IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
13:46 | 30 август 2015
Обновен: 20:18 | 17 април 2024

Договор за сезонна работа на полето може да се сключва за не повече от 90 дни

Еднодневният контракт е само за професии, неизискващи специална квалификация, с основна икономическа дейност „Растениевъдство”

По материала работи: Ставри Таргов
Договор за сезонна работа на полето може да се сключва за не повече от 90 дни

С промени в Кодекса на труда от юли 2015 г. се регламентира нова възможност за сключване на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Това съобщиха от Регионалната служба по заетостта във Варна. Тези трудови договори се сключват за един ден, като времето не се признава за трудов стаж. Работодател може да бъде само регистриран земеделски стопанин. С един работник може да се сключват еднодневни трудови договори общо за не повече от 90 дни в рамките на една календарна година.
Трудовият договор по чл. 114а от Кодекса на труда може да се сключва само за професии, неизискващи специална квалификация, с основна икономическа дейност „Растениевъдство” – само за обработка на насажденията и ръчно прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.
Регистрацията на търсещите работа в дирекции „Бюро по труда” не се прекратява в случай на упражняване на труд по чл. 114а от Кодекса на труда. Наетите са задължени да уведомят бюрото по труда и да декларират размера на полученото възнаграждение до 5-то число на месеца, следващ този, през който е положен трудът (съгласно чл.20, ал.10 от Закона за насърчаване на заетостта).
Регистрираните земеделски стопани могат да се снабдят с образци на еднодневните трудови договори от електронната страница на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” или да ги получат от съответната дирекция „Инспекция по труда” по местонахождение на земеделския имот, съобщиха още от РСЗ – Варна.

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна