IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Област Варна
17:27 | 31 август 2015
Обновен: 09:26 | 24 април 2024

Номинираха Кристалина Георгиева за почетен гражданин на Добрич

След водното бедствие еврокомисарят ни помогна на града да се възстанови

По материала работи: Борис Проданов
Варна получава европари за наводнението

Шестима са номинираните за почетен гражданин на Добрич за 2015 г. Предложени за носители на почетното звание са заслужилият майстор на спорта по радиотехнически спортове Димитър Галмадиев, музикантът проф. д-р Пламен Арабов, оперната певица Константина Петкова, народната певица Калинка Вълчева, лекарят и писател д-р Иван Аврамов, еврокомисарят Кристалина Георгиева.

 

Престижното звание се връчва на тържествена сесия на празника на Добрич - 25 септември, за изключителен и траен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния и културен живот на града.

 

Кметът Детелина Николова и директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов предлагат за почетен гражданин еврокомисаря Кристалина Георгиева. „След водното бедствие, сполетяло добруджанския град през юни 2014 г., Кристалина Георгиева беше при пострадалите хора. Благодарение на общите усилия и на нейната подкрепа община Добрич получи от фонд "Солидарност" на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите от бедствието по инфраструктурата и за превенция, която в световен план вече е водещ приоритет в борбата с природните бедствия", посочват вносителите.

 

Отбелязва се още, че Кристалина Георгиева е потомък на известен български род, свързан с Добрич. Неин прадядо е Иван Кършовски, който завещава на Добрич първото взаимно училище, първите годишни изпити и първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий

Коментари

Новини Варна