IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
17:09 | 1 декември 2015
Обновен: 15:45 | 19 април 2024

Запознаха директори на детски градини и училища с новия образователен закон

Образованието е социализация, обучение и възпитание според новоприетия документ

По материала работи: Борис Проданов
Запознаха директори на детски градини и училища с новия образователен закон

Със сценка по Вазов, изпълнена от деца от куклената трупа към ОДК, започна презентацията на новия образователен закон пред директорите на детски градини и училища, организирана от РИО – Варна и общинската дирекция „Образование и младежки дейности“. Посланието е, че новият закон, макар и базиран на изискванията на променящия се свят съдържа ценностите и традициите на българското образование. Директорът на Регионалния образователен инспекторат Венцеслава Генова изрази надеждата, че всички, които работят в тази сфера не са загубили способността си да служат на знанието и на доброто на децата. Тя подчерта, че в новия закон се акцентува не само върху правото на образование, но и върху правото на качествено образование за всички, без значение от техните специални потребности. Важно изискване е децата да придобият умения да работят в среда, в която информацията непрекъснато се променя и да развият потребност за учене и самоусъвършенстване през целия живот. В новия закон се залага и на ранната диагностика и насърчаването на дарбите и силните страни на децата.


Директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова подчерта, че в новия закон на думата образование се придава много по-широк смисъл, в който се съдържа мисията за възпитание, обучение и възпитание на децата.


Новият закон стана факт в края на месец септември и беше публикуван в Държавен вестник през октомври. След неговото приемане започна активната работа на различни комисии в образователното министерство за изработването на новите образователни стандарти, които ще бъдат 19. Работи се и по формулирането на критериите за атестация на директори и учители. „Апелирам да бъдете търпеливи и да имате положително отношение към прилагането на новия закон. Сигурно ще има трудности, които можем да решим в течение на времето само със спокойствие и консенсус“, подчерта Лилия Христова.


Полина Петрова
Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна