IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Област Варна
13:34 | 4 януари 2016
Обновен: 05:57 | 25 март 2024

Възраждат стар манастир край Варна

8-метров кръст е издигнат край останките на един от най-големите манастири от Първото българско царство във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Възраждат стар манастир край Варна

Огромен 8-метров кръст беше издигнат край останките на един от най-големите манастири от Първото българско царство във Варна. Изграден от цар Борис I, манастирът е бил център на българската писменост и книжовност. Сега предстои мястото да се възроди и да се превърне в туристически обект с културен център. Издигането на кръста, направен с дарения, е първа стъпка във възраждането на обекта, който наскоро общината получи за управление от държавата.През IX в. манастирът е бил център на българската книжовност. Просветна дейност тук са развивали учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий.

 

"Този скрипториум е най-големият в Европа за днешно време - повече от 400 кв. м", обяснява отец Василий Шаган. Манастирът показва уникална за българското средновековие архитектура, която намира паралели чак във Византия, в Египет, обяснява директорът на Варненския археологически музей Валентин Плетньов.В манастира е имало църква, както и чудотворно аязмо, запазено непокътнато и до ден днешен. Има хипотеза, че тук се намира гробът на цар Борис. На мястото е открит печат от неговото царуване. Манастирът е открит в началото на XX век, а впоследствие e изследван от археолозите в продължение на 20 години. 

 

Досега той беше скрит за широката общественост, но пък постоянно - под набезите на вандали. Манастирът показва уникална за българското средновековие архитектура, която намира паралели чак във Византия, в Египет, обяснява директорът на Варненския археологически музей Валентин Плетньов. В манастира е имало църква, както и чудотворно аязмо, запазено непокътнато и до ден днешен. Има хипотеза, че тук се намира гробът на цар Борис. На мястото е открит печат от неговото царуване. Манастирът е открит в началото на XX век, а впоследствие e изследван от археолозите в продължение на 20 години. Досега той беше скрит за широката общественост, но пък постоянно - под набезите на вандали.

Коментари

Новини Варна