IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
12:50 | 5 май 2016
Обновен: 18:41 | 15 април 2024

Евродепутат подарява енциклопедия на библиотеките във Варненско

Всяка община в областта ще се сдобие с историческото четиво

По материала работи: Златина Добрева
Евродепутат подарява енциклопедия на библиотеките във Варненско

В навечерието на 6 май – Гергьовден, когато отбелязваме и Деня на храбростта и празника на Българската армия, варненският евродепутат Емил Радев ще подари историческата енциклопедия „България в първата световна война 1914-1918” за библиотечния фонд на всяка от общините във Варненска област. Екземпляр от изданието вече е предоставен на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Предстои в дните от 9 до 13 май, в рамките на които ще протече и Националната библиотечна седмица, книга да получи по една читалищна библиотека във всяка от останалите 11 общини на територията на областта. Дарението е поредната инициатива, с която Емил Радев се ангажира в качеството си на посланик на библиотеките.

„Като пазители на книжовното наследство библиотеките са паметта на човечеството, а тази енциклопедия съхранява спомена за хиляди лица и събития, свързани с един от най-гибелните военни конфликти в историята на света. В навечерието на Гергьовден и празника на армията е важно да почетем усилията за национално обединение, в името на които са изписани кървавите, но и значими страници от историята ни”, коментира Емил Радев. По думите му книгата „България в първата световна война 1914-1918” е фундаментален труд, в който авторският колектив Милен Куманов, Десислава Костадинова и Тодор Тодоров е систематизирал безценна информация, интересна както за широката общественост, така и за изследователите на новата ни история.

 

Енциклопедията, излязла от печат миналата година, е събрала в своите над 900 страници не само детайлни факти за хода на военните действия и участниците в тях, за събитията и политическата обстановка, но и фотографии и други илюстрации, а също и самите договори, сключени от България непосредствено преди, по време и след Първата световна война.

 

Коментари

Новини Варна