IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
15:18 | 17 май 2016
Обновен: 09:34 | 24 април 2024

Във Варненско има готовност за овладяване на горските пожари

Обикновено човешка небрежност е причина за пламъците

По материала работи: Борис Проданов
Във Варненско има готовност за овладяване на горските пожари

Почти изцяло противопожарната техника на Варненска област е обновена по програма на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”. Чрез нея се усвоява финансиране по европейски програми. Това ще позволи на огнеборците още по-ефективно да се справят със служебните си задължения, коментира директорът на РД ПБЗН комисар Тихомир Тотев.

 

Със затоплянето на времето става все по-вероятно човешка немарливост да причини пожар. Около 125 дка горски площи са унищожени при такива обстоятелства през 2015-а, добави той.

 

Затова огън на открито трябва да се пали единствено на местата, определени за целта. Държавните горски стопанства ги обозначават по съответния начин. Опасно е и извършването на огневи работи на по-малко от 100 м от границите на горските територии, както и в самите гори. За неспазването на забраната глобата по Закона за горите е до 500 лв.

 

За пожароопасно обикновено се смята времето от началото на май до средата на октомври.

 

Пожарните служби съвместно с Регионалната дирекция по горите – Варна, осъществяват контрол за спазване на изискванията. Кметовете на общини имат ангажимент да организират и доброволни формирования за гасене на горски пожари при нужда.

 

Горски пожари обикновено възникват само при небрежно боравене с огън на открито. Опасност има и при хвърляне на незагасена цигара.

Коментари

Новини Варна