IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
12:07 | 18 май 2016
Обновен: 17:53 | 25 март 2024

Белослав се вдигна на протест срещу пясъчна кариера

Тревожат се за здравето си и флората и фауната

По материала работи: Слав Велев
Белослав се вдигна на протест срещу пясъчна кариера

Белослав се вдигна на протест срещу изграждането на Кариера за добив на пясък. Основното притеснение на хората е, че бъдещата кариера се намира на метри от жилищния квартал „Младост”. В района са и стопанските постройки на хората с домашните животни. Кариерата е в близост до защитената местност „Ятата”, която влиза в „Натура 2000”, съобщи btv.

 

Хората се опасяват, че когато започне да функционира съоръжението, щетите за природата и за населението ще са големи.

 

Васил Тонев, един от недоволните граждани, каза, че е притеснен, тъй като на това място се намира паркът на града, там няма човек, който да не ходи на пикник и гората ще бъде изсечена, за да бъде направена кариера, която ще влияе лошо на цялата община и на цялата флора и фауна.

 

Общинският съветник – Данчо Калчев, е притеснен, че кариерата ще има последствия върху бизнеса:

 

„Преди 120 години този пясък послужи за започване на стъкларското промишлено производство в България. Сега бялото злато на Белослав някой иска да ни го вземе, защото след 10-20 години, когато вече вървят новите технологии, ще може да се изземва силицият по съвсем друг начин и ще бъде запазена природата на Белослав. Това е много важно, плюс това с този кварцов пясък могат да се развият производства, много работни места, а да не се използва този пясък за запълване на канализации”.

 

Председателят на Общинския съвет Живко Димитров, както и целият Общински съвет, също са против проекта. По думите му над 70% от гражданите на Белослав са подкрепили подписката против проекта. Те вярват, че проектът ще нанесе необратими вредни последствия върху флората и фауната.

 

Общинският съветник Данчо Калчев съобщи, че преди две години е направено проучване в детските градини, при което се оказва, че от 297 деца 110 имат заболяване на очите именно от вредните прахови частици от разпрашаването на кварцовия пясък.

 

Коментари

Новини Варна