IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
13:52 | 23 юни 2016
Обновен: 19:02 | 17 април 2024

Лиляна Павлова: Застрояване на "Кара дере" няма да има

Тя отбеляза, че тази местност попада в землищата на две общини

По материала работи: Пламен Янков
Лиляна Павлова: Застрояване на "Кара дере" няма да има

Застрояване на „Кара дере“ и на другите защитени зони и плажове по Черноморието няма да има – това изтъкна пред журналисти министър Лиляна Павлова. „Имах много дълга, обстойна, обстоятелствата среща с представители на екозащитните организации в добър диалог. Ние им предоставихме информация и материали и се оказа, че за много от нещата те просто не са наясно. Ние сме направили повече от необходимото да спасим и защитим „Кара дере“, категорична бе Павлова.

 

Тя отбеляза, че тази местност попада в землищата на две общини. Актовете за изключително държавна собственост на тези два плажа обаче са факт и тяхното наименование остава „Кара дере“. Според министъра допуснатото разделяне е в полза на спазването на закона и така ще се защити още повече и стабилизира плажът. С новия акт, на основата на вече готовата кадастрална карта териториите и в двете землища ще са защитени и с кадастрална карта. Площта попада в пълната забрана за стопанисване и поставяне на обекти и съоръжения. По отношение на територията зад плажа, т.нар. зона „Б“, министърът обясни, че назад във времето там са били издадени 70 разрешения за строеж за вилни селища, вили и всякакви възможни постройки. Те вече не само, че са изтекли, но и не могат да бъдат подновени, така че там строителство също вече не може има.

 

„Единственото, което може да бъде направено е ажурна ограда, с която само се отделя терена“, заяви министър Павлова. Тя призова организациите да не се притесняват от Общия устройствен план, който ще се разработва. Първо, защото възложител ще е МРРБ, и второ, защото с него няма да се вземат предвид Подробните устройствени планове, които са били приети без екологична оценка. И тъй като ПУП-а зад „Кара дере“ не е приет в изпълнение на законите за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда, и няма екологична оценка, няма да е част от Общия устройствен план ведно с още няколко ПУП-а.

 

„Бъдещият изпълнител на Общия устройствен план ще трябва да прецени цялата територия на Бяла, на къде общината може да се развива, защото пък от друга страна няма пречки Бяла да се разширява и развива, но не е задължително това да е само към „Кара дере“ и плажа. Бяла може да се развива без да се засяга територията на тази местност, каза още министър Павлова.

 

Коментари

Новини Варна