IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Област Варна
13:08 | 19 юли 2016
Обновен: 09:35 | 24 април 2024

С. Пасев: Варна няма транспортна връзка с близките си културни дестинации

Областна управа ще решава проблема с европейски средства

По материала работи: Юлиян Атанасов
С. Пасев: Варна няма транспортна връзка с близките си културни дестинации

 „Варна няма транспортна схема до културните обекти и атракциони в близките до нея селища и е крайно време да почерпим от чуждия опит, да вземем добри практики и да ги приложим – каза областният управител на Варненска област Стоян Пасев пред журналисти. Девня, Провадия, крепостта Овеч, Шкорпиловци, Бяла, Камчия, Камчийски пясъци, Кичево, Цонево, скален феномен “Пробит камък”, с.Равна , скален манастир "Кара пещера", село Манастир  са само част от забележителностите около морската столица, пътят до които може и трябва да бъде улеснен“.

 

Областният управител посъветва кметовете на общини в областта да подготвят своите планове, схеми и обосновки, които да разгледат и в общинските си съвети, за да бъдат включени в максимално кратък срок в европейски проект, с цел да бъдат обхванаи в устойчива транспортна верига последните километри от пътуването до туристическите дестинации и малките селища в курортните региони.

 

Общественият транспорт е предизвикателство в много области на страната поради редица фактори, които затрудняват изпълнението на редовните транспортни връзки. Това важи особено за туристическите дестинации, където пътникопотокът зависи от сезона. Въпреки обещанията за превоз на туристите „от врата до врата”, започвайки от жп гара или аерогара в големия град до отдалечено райско кътче за почивка, много често пристигащите се сблъскват с липсата на транспортни връзки до финалната дестинация. Затова търсенето на адекватна транспортна схема, свързваща основните транспортни възли на обществения транспорт с отдалечените дестинации, посещавани от туристите, е от изключително значение както за посетителите, така и за местното население. Целта е да се даде сигурност на туристите в последния етап на пътуването и да се намери алтернатива на превоза с частни автомобили.

 

Чрез създаването на специални решения за гъвкави и устойчиви транспортни услуги, които са енергийно-ефективни и с ограничени вредни емисии, ще се увеличи привлекателността на дестинациите. Предвижда се потребителите - туристи и местни жители, да получават информация за тях чрез съвременни информационни средства (мобилни приложения, интернет-разписания, специални информационни стендове на началните транспортни възли и др.). Опитът показва, че търсенето на адекватна транспортна схема, внедрена в главната мрежа на редовния обществен транспорт, е усилие с много широк спектър от ползи. От особено значение е решаването на този проблем в област Варна, където се намират най-хубавите ни морски курорти.

Ели Маринова

 

 

Коментари

Новини Варна