IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
13:12 | 25 юли 2016
Обновен: 20:57 | 25 март 2024

Пети ден горските стражари се борят с пожара край суворовското село Баново

Той бе своевременно потушен, но в резултат от високите температури и силния вятър се възобнови отново в събота

По материала работи: Пламен Янков
Пети ден горските стражари се борят с пожара край суворовското село Баново

Горски стражари и служители на пожарната вече пети ден се борят с огнения инцидент край с. Баново, община Суворово. Пожарът, тръгнал от изоставени лозя на 21 юли, по всяка вероятност е предизвикан от човешка небрежност. Той бе своевременно потушен, но в резултат от високите температури и силния вятър се възобнови отново в събота.

 

Засегнати са 283 дка. Върхов пожар е обхванал 50 дка борова култура, а низов - 86 дка акациеви насаждения. Останалите 147 дка са горска територия без дървесна растителност (голина).

 

Около 18 ч. в събота огънят е локализиран. В борбата с пламъците участват три специализирани автомобила за гасене на горски пожари на ДЛС „Шерба”,  ДГС „Добрич” и ДЛС„Балчик”, четири автомобила на „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и служители на ДГС „Суворово”. В потушаването на огъня се включват и граждани, които стават свидетели на усилията да се предотврати разрастването на пожара.

 

До 23:00 ч. в събота на мястото дежурят служители на пожарната, а 10 горски стражари от ДГС „Суворово” остават на пост през цялата нощ. В 6:30 ч. в неделя сутринта в района пристигат и специализирани групи за борба с горските пожари на ДГС „Варна”, ДГС „Провадия” и ДГС

 

„Добрич”. И в момента служители на ДГС „Суворово” извършват обход по границите на пожара, навлажнявайки терена, за да не се възпламени отново. Обходът на горските стражари ще продължи през цялата седмица.

 

Около 15:30 в събота (23 юли) пожар пламва и в землището на град Каварна, по пътя Варна - Дуранкулак. Предполага се, че огънят тръгва от хвърлена неизгасена цигара. Запалват се сухи треви, но след успешната намеса на служителите на ДЛС „Балчик”, оборудвани със специализиран автомобил за гасене на пожари, както и на още 3 пожарни автомобила, пламъците не успяват да навлязат в горската територия. И в момента в района на инциденти има дежурни горски стражари.

Коментари

Новини Варна