IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Област Варна
15:06 | 25 август 2016
Обновен: 00:54 | 26 март 2024

9 общини във Варненско дадени на Административния съд

Образувани са 13 дела срещу текстове в общински наредби, приети с решения на местните парламенти

По материала работи: Борис Проданов
9 общини във Варненско дадени на Административния съд

Административен съд – Варна образува 13 дела, от началото на 2016 г.  до момента, по протест на Окръжна прокуратура – Варна срещу текстове в общински наредби, приети с решения на местните парламенти – Аврен, Ветрино, Суворово, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия, Бяла, Аксаково, Девня. Това съобщиха от пресслужбата на институцията.

 

Шест от делата, образувани по протест против отделен текст от Наредбите за администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общините Аврен, Суворово, Дългопол, Провадия и две на Ветрино, са прекратени, поради оттегляне на протеста. Адм. дела са с №№ 857, 858, 888, 889, 890, 2008 по описа на съда за 2016 г.

 

През месец септември предстоят съдебни заседания по още три дела, образувани с протест против отделен текст от Наредбите за администриране на местните такси и цени на услуги на общините Долни Чифлик, Аксаково и Бяла, с който текст е определена такса и депозит за издаване на разрешение за разкопаване на улични и тротоарни настилки и зелени площи. Според Окръжна прокуратура – Варна, протестираните текстове са в противоречие със ЗУТ. Образуваните административни дела са с №№ 859, 887, 910 по описа на съда за 2016 г.

 

Три оспорвания са постъпили срещу отделни разпоредби на Наредби за поставяне на преместваеми обекти на териториите на  общините Аксаково, Аврен и Девня. Според Окръжната прокуратура оспорените от нея текстове от Наредбите, приети от Общинските съвети, противоречат на Закона за устройство на територията. Образуваните адм. дела са с №№ 2007, 2116 и 2408 по описа на съда за 2016 г.

 

Окръжна прокуратура - Варна е оспорила и отделни текстове от Наредбата за реда за извършване на търговска дейност на територията на община Девня. Според протеста на Окръжната прокуратура Общинската наредба се явява в пряко противоречие с нормативна регламентация от по-висок ранг, какъвто е ЗМДТ. Новообразуваното адм. дело е № 2409/2016 г.

Коментари

Новини Варна